2007/04/07

Jaja


Postoje dve vrste farbanih jaja u Rusiji:
Krašenki uskršnja jaja jedne boje, bez ikakvih ornamenata. Farbaju se pomoću lukovine, trave i povrća. To su jaja koja se jedu na Uskrs.
Pisanki veoma bogato ornamentisana jaja sa dve, tri ili četiri boje. Ona se ne jedu, ona se poklanjaju. Nekada davno jaja su šarana sirova pčelinjim voskom. Većina simbola korišćena za pisanki uskršnja jaja preuzeta su iz paganskih običaja u pre Hrišćanskoj Rusiji. U paganska vremena, simbol crtan na jajetu koji je davan kao poklon, predstavljao je bogatstvo i dobru sreću prijateljima. Jeleni, konji, bikovi značili su blagostanje, napredak, sunce i zvezde dug život i dobro zdravlje, a cveće uspeh.
Sredinom 17. veka razvija se industrija pisanki jaja. Na drvenim jajima crtane su ikone, Biblijske scene i geometrijske šare. Za vreme vladavine Petra Velikog, sve više materijala se pojavljivalo u Rusiji i umetnici su ih koristili za Uskrsnja jaja. Porcelanska i jaja od papira su takođe farbana tradicionalnim metodama, scenama seoskog života i geometrijskim formama. Poznati umetnici oslikavali su porcelanska jaja za porodicu Cara Petra Velikog i ostale članove visokog društva. Jaja su bila pravljena od najfinijeg porcelana, zlata, srebra, a ukrašavana su dragim kamenjem i minijaturnim slikama.
Pisanki jaja oslikavana za Carsku porodicu, razmenjivala su se između članova Kraljevske porodice i gostiju na Uskrs. To je bila tradicija kao i ljubljenje tri puta u obraz, što je imalo simboliku Velikog Petka, Uskršnje subote i Uskrsa.
Za vreme vladavine cara Alekseja Mihailoviča, oko 37 hiljada jaja je bilo pripremljeno za Uskršnje slavlje. Jaja su bila pripodna (kokošija, labudova, golubija), kao i drvena , kamena, porculanska, staklena.
Jedno od prvih pokušaja da se napravi jedinstveno uskršnje jaje, bilo je od strane Carla Fabergéa 1884. godine kada je Car Aleksandar III naručio neobičan poklon za svoju ženu, Caricu Mariju Fjodorovnu. Pošto je specijalan poklon izrađen za jedan od navažnijih praznika po Ruskom pravoslavnom kalendaru , ovo jaje je u sebi sadržalo iznenađenje. Takozvano "Hen Egg" (Kokošije jaje) unutra sadrži rubin u obliku kraljevske krune, koji je postavljeno u zlatnoj kokoški, koja leži u unutrašnjosti jajeta, koje je takođe od zlata.
Posle Aleksandrove smrti 1894. godine, njegov sin Nikolaj II koji je nasledio oca, nastavio je tradiciju Fabergéovih jaja, sada naručujući dva jajeta godišnje, jedno za njegovu majku Mariju Fjodorovnu, a jedno za njegovu ženu Aleksandru Fjodorovnu.
Svako Fabergéovo jaje je predstavljalo odredjeni dogadjaj ili temu Ruske istorije.

Hristos Voskrese!

2 comments:

Emanuelle said...

Vaistinu!
hvala na ovoj lepoj priči:)

Anonymous said...

Vaistinu draga moja, vaistinu!