2008/02/26

Lovci na blago

Nemački lovci na blago tvrde da su pronašli dva tona zlata, za koje se veruje da je deo Ruske legendarne Ćilibarske sobe koju su Nacisti ukrali u toku Drugog svetskog rata. Zlato je pronađeno zakopano, pored sela Deutschneudorf, blizu granice sa Češkom Republikom. Iako kopanje još nije završeno, i ne zna se tačno koliko zapravo ima zlata i srebra, Tatjana Žarkova, PR muzeja Carskog Sela, odbija mogućnost da to zlato pripada Ćilibarskoj sobi. Ćilibarna soba nije sadržala ni jedan gram zlata, čak ni konstrukcija nije bila od dragocenih metala. Ćilibarna soba je važila za “osmo svetsko čudo”, dekorisana je isključivo ćilibarnim panelima, ogledalima i dragim kamenjem, i bila je najluksuznija odaja u Katarininoj palati. Samo su Firentinski mozaički paneli bili ukrašeni zlatnim lišćem. Ovo remek delo je rad pruskih i ruskih majstora sa početka 18og veka, i poklon Pruskog karalja Fredrika I Petru Velikom.

Nacisti su bukvalno ostavili samo gole zidove u celoj palati, ne samo ovoj sobi. I malter je skinut. Svo blago Katarinine palate bilo je odnešeno. Čilibarna soba bila je spakovana u 27 sanduka, i odneta u nemački grad Königsberg, blizu Baltičkog mora, gde je i viđena poslednji put 1945.

Soba je rekonstruisana 1980 godine, posle 20 godina i 6 tona potrošenog ćilibara. I sada izgleda baš onakva kakva je bila.

Eksperti tvrde da bi danas ova jedinstvena soba bila vredna 300 miliona dolara. Ja lično mislim da je apsolutno priceless.

2008/02/22

om i ja

[16:04:01] e kao na iglama sedim. popizdecu. nije mi ni do cega
[16:04:18] toplo mi je i znojim se a noge mi hladne.
[16:04:26] ne radi mi se a moram.
[16:04:34] vucem neke bedne linije
[16:04:47] i jedva cekam da pobegnem odavde.

2008/02/11

Pita EtoTako danas: jes popizdela za mech?

Nisam popizdela. Meni je bilo super. Prvi put sam uživo gledala jedan teniski meč. Đoković je igrao genijalno, i da nije bio bolestan mogao je da sravni ovog Davidenka (ili kako su ga naši navijači zvali Doviđenko). Popizdela jesam nekulturom i nesportskim ponašanjem rusa, no to sam već znala odavno. To da su nekulturni. Mislila sam bar da znaju pravila ponašanja na teniskim mečevima, igrala to reprezentacija ili pojedinac. Ili sam bar mislila da znaju da čitaju. Pravila ponašanja su lepo bila ispisana na poleđini karte. No izgleda da ne znaju ni da čitaju. Ili su prosto bezobrazni. Đoković je bio super, iako malo nervozan. Bacao je reket i flaše vode. To mi se nije svidelo. Bio je nekoliko hiljada puta bolji od Davidenka, čak i onako bolestan. Posle odustajanja Đokovića pola se sale ispraznilo tako da je Troicki igrao u relativnoj normalnoj navijačkoj atmosferi. Jea right. Jedna ekipica koja je sva tri dana navijala, pravila je sranja naravno do samog kraja. Izgledali su kao da su došili da gledaju košarkaški meč, npr. CSKA protiv Himki. Ma uopšte nisu meč gledali, samo su se dernjali i dekoncentrisali igrače. Vođa i glavni huligan: onaj debeljko u crvenom na prvoj slici. Na dugoj slici deo naših navijača.
Ono što me još dodatno razičaralo, je sledeće: ceo tim Rusije, igrači, doktori, glavonje i drugi, sedeli su do kraja, na našoj strani posle Đokovićevog odustajanja, svi su se pokupili i otišli...osim osim Tipsarevića, Zimonjića i Vemića, i neke gomile dece koja je sedela iza njih i skupljala autograme. Sramota. A da. Sudiju neću ni da komentarišem. Slepac trebao je naočare da nabavi.

Moj prvi teniski meč je bio super. Gledala sam Đokovića uzivo. Sasvim drugačiji osećaj, nego kada se gleda preko TVa. Adrenalin piči samo tako. EtoTako :)

2008/02/08

Osmog februara

1676 umro je Aleksej Mihajlovič, drugi car Rusije iz dinastije Romanov

1724 osnovana je Ruska akademija nauka**, ukazom Petra Velikog

1725 ne ostavljajući iza sebe naslednika, umire Petar Veliki, prvi car Ruske carevine

1834 rodio se Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, ruski hemičar, jedan od dvojice naučnika koji su stvorili Prirodni sistem elemenata

1863 Pruska i Rusija sklopile svez da bi ugušile revoluciju u Poljskoj

1973 dan koji obeležava tragičnu smrt poznatog ruskog pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina *

1921 umro je Petar Aleksejevič Kropotkin, ruski teoretičar anarhizma, geograf, istoričar, pisac i ruski princ koji se odrekao svoje titule

1943 Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila grad Kursk

1993 u nesreći sudara vojnog aviona „Suhoj“ i putničkog “Tupoljev“ poginuli svi putnici i članovi posade, njih 132, pilot i kopilot „Tupoljeva“


* iako je zapravo Puskin umro 10og februara, od rane zadobijene u dvoboju sa D'Antesom. Ipak, osmi februar se uzima kao datum njegove smrti jer je tada izazvao D'Antesa na dvoboj, zbog sumnje da je flertovao sa njegovom suprugom.

** Dan ruske nauke

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Imendani u Rusiji dana osmog februara

Ананий (Анания), Аркадий, Давид (Давыд), Иван (Иоанн), Иосиф, Ксенофонт, Пётр, Семён (Симеон), Фёдор (Феодор), Мария

2008/02/07

Novi projekti 5

Na sajtu Foster + partners pojavila se informacija o novom projektu, najvećoj zgradi ikada napravljenoj (ne najvišljoj nego najvećoj, valjda rusi moraju da imaju neku NAJ zgradu na svetu) : Kristalno ostrvo u Moskvi biće 450 metara visoko, sa površinom od 2.5 miliona m2. Ovo Kristalno ostrvo već ima reputaciju najambicioznijeg projekta na svetu, a procena troškova izgradnje je oko 4 biliona dolara.

Grad unutar objekta imaće 900 luksuznih apartmana, 3000 hotelskih soba, pozorište, sportski kompleks, bioskop, muzej, internacionalnu školu, i bezbroj prodavnica i butika.

Fasada je solarna sa solarnim panelima koji će zajedno sa vazdušnim turbinama stvarati struju za ovaj ogroman objekat. Prirodna ventilacija je obezbeđena pomoću nekoliko strateško raspoređenih atrijuma. Dinamičnim panelima propušta se dnevno svetlo u sredinu objekta, a paneli će takođe kontrolisati temperaturu u objektu –zatvoreni u toku zime a otvoreni tokom leta dozvoljavajući prirodnu ventilaciju.

Lokacija: otrvo Nagatino, reka Moskva, oko 7.5 kilometara od Kremlja.

2008/02/05

Food, Glorious Food *

Fotograf Carla Warnera koristio je voće i povrće u kreiranju scena mrtve prirode, a projekat se zove "Foodscapes"i inspirisan je kampanjama o zdravoj ishrani.
Svaka slika je napravljena isključivo od hrane koja je postavljena tako da oslikava nešto dugačije. Npr. limun, beli luk, kruška, banana predstavljaju balone, a kukuruz i krastavac su postavljeni tako da daju iluziju polja krompira. Brokoli je drvo, hleb predstavlja planine....



Na fotografiji koja prikazuje italijansko selo korištene su lazanje, polja od testa, oblaci od mocarele, trveće od paprika, čili papričica i selo od parmezana.



Crveno nebo zalaska sunca je napravljeno od salame, a čamac od boranije!!!!



Svaka scena je fotografisana u odvojenim slojevima kako bi se izbeglo sušenje hrane.

Ovo mi je užasno slatko, za razliku od ovog: delovi tela napravljeni od hleba, u pekari u Ratchaburi, Thailand. Bljak.



-------------------------------------------------------------------------------------------------
* pesma koju pevaju lešinari u Ice age 2. Pojma nemam zašto sam prvo pomislila na nju.



Food, glorious food!
We're anxious to try it.
Three banquets a day --
Our favourite diet!

Just picture a Mammoth steak.
Fried, roasted or stew.
Oh, food,
Wonderful food,
Marvellous food,
Glorious food.

dum dum dum dum...

Food, glorious food!
pot, possums or flambe,
froth made from a sloth,

Oh, food,
Magical food,
Wonderful food,
Marvellous food,
Glorious food......