2007/03/10

hrambazenhram















………….HRAM
Istorija Hrama Hrista Spasitelja počinje 25. decembra 1812 godine. Dan kada je poslednji Napoleonov vojnik napustio Rusiju, je i dan kada je Car Aleksandar I objavio nameru o gradnji Hrama u čast Hrista Spasitelja kao zahvalnost Bogu.
"To signify Our gratitude to Divine Providence for saving Russia from the doom that overshadowed Her"
12. oktobra 1817 godine, pet godina nakon što su francuzi ušli u Moskvu, kamen temeljac je konačno postavljen. Arhitekta ovog projekta bio je A.L.Vitberg. Izabrano mesto Hrama bilo je Vrapčeve Gore( na ruskom Vorobyovy Gory ili Sparrow Hills na engleskom), najvišlja tačka Moskve (danas vidikovac, koji pruža fantastičan pogled na celu Moskvu). Međutim, nesigurno tlo i podzemne vode zaustavile su gradnju Hrama.
U međuvremenu Cara Aleksandra I nasleđuje njegov brat Nikolaj I, koji je za razliku od svog brata čist bio pravoslavac i patriota. Novi Car je prezirao Neoklasicizam i masonske simbole koji su bili korišćeni u predhodnom projektu koji je predlagao njegov brat i 10. aprila 1832 godine Car Nikolaj I prihvata novi projekat koji mu je predočio arhitekta Konstantin Ton. Tonov neo-vizantijski projekat je odobren 1832 godine. Car je lično ovaj put birao mesto na kome će se graditi Hram – na obali reke Moskve, u blizini Kremlja. Aleksejevski manastir i crkva Svih Svetaca koja je bila locirana na ovom mestu bila je izmeštena u Sokolniki, severoistočno od Moskve. Monahinje manastira su bile toliko protiv rušenja i premeštanja svoga manastira, da je kako legenda kaze, igumanija proklela tlo na kome je izgrađen Hram. 10. septembra 1839 godine kamen temeljac je postavljen, ali tek 1883 godine gradnja je završena pod vlašću Cara Aleksandra III i veruje se da je u to vreme ovo bio najveći Pravoslavni Hram na svetu.
O bogatstvu enetijera od mermera i ganita, sa 3 000 sveća koje su osvetljavale mnoge ikone, feske i zlatne detalje, mozda drugom prilikom.

................BAZEN
Posle Revolucije 1917 godine, a naročito posle smrti Lenjina, izabran je lokalitet Hrama od strane komunista za spomenik, poznat pod imenom Palata Sovjeta. 1931. godine otvoren je internacionalan konkurs za Palatu Sovjeta, u kojem su učestvovali i imena kao sto su Le Corubusier, Walter Gropius, Erich Mandelsohn. 1933. godine pobeđuje tim Iofan-Schuko-Gelfreikh. 415 m je trebala da bude visoka zgrada sve zajedno sa 100 metara visokom Lenjinovom figurom na vrhu.
Prva detonacija zaljuljala je Hram tačno u podne 5. decembra 1931. godine i bile su potrebne tri detonacije da bi srušile Hram. Izgradnja Palate Sovjeta počela je 1938. godine, postavljeni su temelji i tada je utvrdjeno da zbog podzemnih voda i izvora, temelji koji su trebali da nose tako veliku građevinu ne bi izdržali. Konačno 1959. godine se odustaje od izgradnje Palate Sovjeta.
Na vlast dolazi Nikita Hruščov i na mestu nekadašnjeg Hrama, pravi otvoren bazen „Moskva“. Najveći otvoreni bazen na svetu radio je 365 dana u godini, temperatura vode je kontantno bila 27 C, tako da su Moskovljani mogli da se u njemu kupaju i po najhladnijim ruskim zimama. Para koja je isparavala bila je gusta kao testo, čak je i kvart oko bazena bio obavijen tom gustom maglom.




................HRAM
Kraj komunističke vladavine i 1990. godine Ruska Pravoslavna Crkva dobija dozvolu o ponovnom građenju Hrama hrista Spasitelja. Gradnja je počela 1994. godine korišćenjem najnovije tehnologije i konstruktivnim metodama – kompozitni materijali, protekcija od korozije, telekomunikacije, ventilacija i klimatizacija, liftovi, čak i podzemna garaža.
Ceremonija osveštavanja Hrama odigrala se 1997. godine na 850 godišnjicu grada Moskve.
19-og avgusta 2000-te godine vrata Hrama su konačno otvorena.

V. i ja prošli kroz njih 8-og marta 2007. godine. Prvi put.
V. je 1992. godine imao priliku da vidi najveći bazen na svetu.

10 comments:

Anonymous said...

Eh napredni V. :)
Sinoć, u dalekom banatu, čuh zanimljivu priču, u sred Turskog kupatila, o ruskim toplim jezerima, i kako su se treznili u njima.

Vrlo obećavajuće :)

Sheyn said...

bizarnost ideologija.

Bazen.

Najveci na svetu.

Neverovatna prica.


Ova Natalie Dizdar...
pa stvarno dobar izbor.
Ima dve pesme koje sam voleo da vrtim svojevremeno.

Sheyn said...

Hm. A poeziju Valjarevicevu jos nisam citao. Ono sto si odlomila tamo zvuci bas bas.

wtf? said...

slucajno sam naletela na Valjareviceve pesme, bas su mi se svidele(citave dve)pa sam narucila knjige. i one stigle. iz srbijice.

wtf? said...

a sto se tice hrama...ili bazena...ili hrama...sta reci. mene je ta prica uzasno zabavila. ma neverovatni su rusi

Sheyn said...

Preporucujem "Komo". Procitao sam pre desetak dana. "Dnevnik druge zime"...hmmmm...

Anonymous said...

A lijepo li ti je ovo sve sa straaaaane. Ova slickicaaaaaa

wtf? said...

ahaaaa
:)
to ti je kao mali prewiew za sledeci post, ili onaj tamo, sta znam

Anonymous said...

ma ko ga j...
u redu je da nije sve po redu :)

wtf? said...

potpuno se slazem, zar ne vidis koliko sam opustena
:)