2007/04/17

Izmailovski vikend

Izmailovska pijaca suvenira



Ako sednete na tamno plavu Arbatsko-Pokrovskaju liniju i izađete na metro stanici Партизанская (Измайловский парк), na nekoliko minuta hoda od stanice pred vama se pojavljuje Izmailovska pijaca suvenira i koječega raznog. Pijaca je sagrađena u stilu ruske skazke (bajke) i Diznilend stila. Drvena tvrđava dekorisana mnoštvom statua koje predstavljaju figure iz ruskog folklora. Šta se sve može videti ovde, i naravno kupiti kao suvenir/poklon kada prvi put dolazite kući? Možete videti ulične zabavljače/prevarante, trenirane medvede i njihove gazde u nekoj nazovi narodnoj nošnji, gomilu štandova sa raznim suvenirima : drvene MATRUŠKA lutke (Babuške), totalno kičerica šahovske table, bižuteruju, srebro, nakit od raznog kamenja, sovjetsku memorobiliju bilo koje vrste, interesantne predratne kamere, dvoglede, tradicionalne ruske rukotvorine, slike, stare fotografije,...Osim ovih suvenira ovde možete kupiti sebi čarape, gace, kape, krpe, trenerice, parike, majce, dukseve,...i sve je kinesko, baš kao i kod nas. Ako ste gladni možete da probate gruzijski šašliki (kebab), ruski čebureki, sa mesom ili sirom, piražok...Probala čebureki sa mesom, nije loš, samo malo mastan, onako kao naš burek.

U blizini se nalazi muzej votke, ali meni je bilo interesantnije da vidim Izmailovski park i Izmailosko kraljevsko imanje, koje se nalazi 10ak minuta od pijace.
Ovo kraljevsko imanje u posedu Romanovih od 16-og veka, bilo je omiljeno odmaralište Cara Alekseja i njegovog sina, budućeg Cara Petra Velikog.
Selo Izmailovo prvi put se spominje u 14. veku, a ime je dobilo od aristokratske porodice Izmailov, koja je tada posedovala selo. Početkom 16-og veka, Car Aleksej odlučuje da izgradi model seoske ekonomije, više od 700 seljaka sa svojim porodicama seli na posed u roku od samo par meseci. U parku i vrtovima širom poseda sađeni su egzotični usevi : lubenice, dinje, pamuk, grožđe, čak i pomorandze. Oko 20ak jezera iskopano je oko Izmailovke i Pokhorke reke, koje su tekle kroz park. Vodenice su građene na branama, a riba je uzgajana u jezerima. Oko 1660. godine, na veštačkom Srebrnom ostrvu, sagrađen je dom kraljevske porodice. Sagrađena je i Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, 1679. godine, koja je prilično uništena za vreme Napoleonove invazije 1812. godine. Crkva je rekontruisana od strane velikog moskovskog arhitekte Konstantina Tona 1840. godine.
Što se parka tiče, on je jedan od najvećih urbanih parkova na svetu, prostire se na površini od 1180 hektara. Veći je od Bois de Boulogne u Parizu i pet puta veći od Central Parka u New Yorku. Ali. Ali. Sigurno nije uređeniji. Bila. Videla. Užasnuta pobegla iz njega. Apsolutno je ne uređen, putići asfaltirani (nema govora o nekom maštovitom popločanju) puni rupa, zemlja kao da je orana, đubre svuda (naišla na samo jednu prepunu kantu za đubre)…Ali ljudi ima, lepo vreme, svi izašli da se šetaju, rolaju, kartaju, igraju šah, piju (naravno), sunčaju….
Ja otišla na metro, pa kuci.


Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Srebrno ostrvo


6 comments:

Anonymous said...

I sve to tako ko u nekoj bajci!
Nego, pošto je park toliko ogroman koliko veliš (iako ja to draga moja ne mogu ni da zamislim napisano tako u tim hektarima), jel postoji neki prevoz kroz njega, ili s kraja na kraj, ili ono uđi pa vidi šta ti je činiti.
Jesu li osvetljeni?
Jel ima sad svega toga od pre nabrojanog? (osim tih gaća na pijaci)

Anonymous said...

Au, ta pijaca je interesantna.
Ja volim te tako sovjetske/komunističke suvenire. Fotkam ponosno smenom 8 a u slobodno vreme furam majice aluminijaši jugoslavije.
Zavidim...

Anonymous said...

I ja bih rado na tu pijacu. I volela bih

Anonymous said...

...da nisam pritisla dugme bezveze...Da se vratim na misao, volela bih Beograd sa metroom, udjes, izadjes i gotovo

wtf? said...

@druze-nikakav prevoz osim sopstvenih nogu nemas, ali ti kada dodjes ponesi rolere sve ti je osvetljeno tako da nema brige :)))
svega nabrojanog ima, mozes da pazaris kada dodjes

@kujna-interesantna da. ali meni to sve isto: pancevacka, najlon pijaca...gomile ljudi, guzva, hrana se oseca na sve strane. samo su mi bile interesantni suveniri

wtf? said...

laro metro je keva, majke mi, apsolutno najbolje prevozno sredstvo. za velike gradove nema boljeg.