2007/09/24

Sergiev Posad

Apsolutno naspavana, posle šestodnevne radne nedelje i brutalnih časova ruskog, probudila se u 8 prelepog nedeljnog jutra. Moje kolege i ja odlučili smo da aktivno iskoristimo nekoliko dana (u najboljem slučaju dve nedelje) Babinog leta (kod nas se kaže Miholjsko leto). Odluka je pala na Sergiev Posad. Metroom do stanice VDNH, pa pnda autobusom 75 km severno od Moskve do grada Sergiev Posad (Zagorsk u Sovjetsko doba). Fantastično vreme nas je odlično poslužilo, te smo se nauživali i silno umorili. Apsolutno je vredelo. Uopšte ne znam kako sam sinoć sve ovo napisala, pošto sam bila mrtva umorna. Btw, vratili smo se vozom i naravno da smo stajali, pa onda na metro i u 8 sati uveče vratili smo se kući.
Elem, danas je ovaj grad industrijski sa populacijom od oko 100 000 stanovnika, međutim svoje čuvenje i slavu stekao je uz najveći ruski manastir, sv. Sergejevu Lavru. Manastir je dobio ime po sv. Sergeju Radonježu, kaluđeru iz 14-og veka, koji je svojim asketčkim životom privlačio brojne sledbenike. Drveni manastir koji je Segrej sa svojim sledbenicima podigao, je spaljen za vreme opsade Tartara, veoma kratko posle njegove smrti.
1422, godine kanonizacije, počela je izgradnja crkva Svetog Trojstva. Ova impozantna crkva od belog kamena sa čudnim iskošenim zidovima i zlatnim kupolama, postala je uzor ruske crkvene arhitekture i inspiracija za Kremljinsku crkvu Voznesenja. Unutrašnjost crkve dekorisala je grupa umetnika predviđena Daniel Charnyem i Andrej Rubljovim. Nažalost freske nisu preživele, ali ikonostas sa 40 ikona iz 15-og veka jeste. Za ovu crkvu Andrej Rubljov naslikao je čuvenu ikonu Sveto Trojstvo, koja je kasnije postala simbol ruske kulture. Pošto je ova ikona izložena u Tretjakovskoj galeriji imaću priliku da je vidim, a što se tiče ikonostasa i mošti sv. Sergeja Radonježkog, koje se nalaze u crkvi, nisam videla jer nismo mogli da uđemo (ne znam tačno zašto). U muzeju koji se nalazi na teritoriji ovog manastira mogu se videti, ikone, biblije, tapiserije, svešteničke odore, pehari, tanjiri.....i sve naravno od zlata, srebra, dragog kamenja, drveta, slonovače.....
1476 godine Ivan Veliki gradi hram Svetog Duha, belu crkvu kvadratne osnove, sa visokim zvonikom i zlatno-plavom kupolom, koja je služila i kao osmatračnica.
U godinama posle 1540., drvene zidine manastira zamenjuju se zidom od cigle. Zid je zidan da bude viši nego sto je bio, i na 6 od 10 odbrambenih tornjeva dodati su krovovi sa špicastim vrhovima u isto vreme kada se su slične promene dešavale na zidinama Kremlja.
Uspešan napad Ivana Groznog na Kazan 1552 godine, zahvaljujući savetu igumana Basjana, prouzrokovao je gradnju crkve Voznesenja kao simbol zahvalnosti. Završena je 1585 godine za vreme vladavine Borisa Godunova, čiji se skroman porodični grob nalazi ispred crkve. Crkva je po strukturi veoma slična svojoj imenjakinji koja se nalazi u Kremlju - jednako je impozantna. Glavna razlika je u šemi boja – na ovoj crkvi kontrast belim zidovima daju zlatno-azurno plave kupole, dok su u crkvi Voznesenja u Kremlju zlatne.
Iako se glavni grad Rusije preselio iz Moskve u Sankt Peterburg, Trojstvena lavra svetog Sergeja ostala je centar ruske crkve do 1920 godine, kada su manastir zatvorili Boljševici, a monasi poslati u radne logore. Posle pobede nad fašizmom, 1946 godine, Staljin dozvoljava ponovno otvaranje manastira i od tada do 1988 godine postaje središte Ruskog Patrijarha. Danas se središte Ruske Patrijaršije nalazi u Danilovom manastiru u Moskvi.

slike

9 comments:

bas se lako pamti said...

ua sestodnevne radne nedelje! :)
kod mene se to babino leto zove indian summer.
dobre fotke

what the fuck said...

i ja kazem uuuuaaa, ali me niko ne cuje :(
tnx za fotke :)

elektrokuhinja said...

Lep način da se provede slobodan dan. Ne kao ja mamurno. Kod mene nedelja prespavana pod uticajem prethodne burne noći.

wtf said...

c c c kujna!
pa dobro, a durmitor proslog vikenda :) ni ja svakog vikenda ne pravim bas ovakve izlete, ustvari ovaj je prvi :)

Ominotago said...

i tako ja lepo dodjem, procitam, pogledam slike, uzdahnem duboko, napisem lepo poduzi komentar i click...i moj komentar je otisao negde u nepoznatom mreznom pravcu ko zna kog sveta, i samo mi porucio da se nikada vise nece vratiti. ipak, ja ne volim da posle ovakvog posta cutim, pa kad vec ne pricam sama sa sobom, onda reko 'ajd' s drugima. znaci, za termin ipak biram indian summer - logicno za mene! Slike su ti PREDIVNE! i za kraj, mogla i malo vise da pravis tih izleta pa da pises i sjikas i sve :) :) :)

wtf said...

pa posto si indijanka prosto je logicno-indian summer, ofkors!
tnx za slike :)
i ja bi volela da malo cesce idem na izlete, ustvari volela bi da malo bas putujem. trenutno mi se bas bas ne ostaje ovde gde sam.

Ominotago said...

cut tamo gde jesi, da znas gde sam ja ne bi tako svasta pisala. i ako si u nekom down-u nemoj da slusas novi album PJ, ostavi za kasnije ;) znam sta pricam hehe, a o indijancima eeeee mozda se jednom smilujem pa napisem nesto. a slike su ti inace super, ne samo ove, ali jos ne stigoh bas sve da pogledam, a i kako cu kad se i sama igram istima ;) nego, ipak ti organizuj jos koji izlet :)))

wtf said...

eoobas se spremam na jedan :)
ako nadjem kartu za voz, pravac Petrograd :) ali cuce se :)

Anonymous said...

Zdravo,

Odlican ti je internet dnevnik i ja sam postavio vezu ka njemu sa svog internet dnevnika. Ako ti se svidja sadrzaj mog internet dnevnika, mozes i ti da postavis vezu ka mom internet dnevniku sa svog.

Adresa mog internet dnevnika je:

http://svetlostvostoka.blogspot.com

Hvala unapred.

Pozdrav,

Goran