2007/05/25

Ну, погоди!

Ne znam da li se sećate ovog crtanog filma, ali meni nekako ostao u sećanju, jer se definitivno razlikovao od svih crtanih filmova koje smo tada gledali. I sada posle toliko vremena, ovde u Moskvi, ponovo ga gledam. Vraćaju mi se neke slike iz detinjstava, i sve mi nekako lepo i zabavno. Zajec i vuk.


Ну, погоди! je kratkometažni crtani film, Soyuzmultfilm studija, stvaran između 1969. i 1986. Radnja crtanog filma je konstantna trka i borba Vuka da uhvati Zeca, sa namerom da ga pojede. Vuk je huligan, težak pušac koji je sklon vandalizmu i kršenju zakona. Zec je naravno prikazan kao totalni heroj. Moram priznati da se sličnost sa nekim zapadnim crtanim filmovima primećuje(npr. sa Pticom trkačicom), takođe sam prepoznala raznu muzičku podlogu od klasike do grčkog sirtakija. Mislim da Vuk izgovara samo jednu jedinu rečenicu, sve ostalo su razni zvukovi, smejanje, pevanje... Ну, заяц, Ну погоди!


Ja nešto ne pratim ruske crtaće, filmove i još božpomozi, ali sam bila oduševljena kada sam videla kako izgledaju današnji animirani filmovi. Evo kako izgleda amimirani film Princ Vladimir iz 2006.

2007/05/22

Boogie




Ovako izgleda road show u Rusiji. Ekipa dragih mi ljudi radila organizaciju... kažu, bilo fe-no-me-nalno. Zamislite ovako nešto u Srbijici. Ne, u skorije vreme.

Btw, ima miliontrilion stepeni, a ja nemam tople vode. Od 14-og maja do 1-og juna. Boogie.

2007/05/18

Novi projekti 2

Možda nisam primetila tu zgradu prvi put kada sam išla na Crveni trg, mozda ni drugi. Nije mi samo jasno kako, jer je izlepljena raznim reklamama i velikim banerima, zagradjena sa svih stana i kranovi su postavljeni svuda.... hmmm... Hotel Moskva.

Hotel Moskva se nalazila preko puta Dume, u samom centru grada. Kako legenda kaze, predložene su dve varijante Staljinu na odobrenje. Pošto je preko crteža napisao odobreno, a niko
n
ije imao hrabrosti da ga pita koju je tačno fasadu odobrio, obe varijante su vidljive na fasadi. Glavna fasada hotela, prema Manježnom trgu, je asimetrična. Ovaj hotel više ne postoji, ustvari srušen je 2004 godine i na njegovom mestu se gradi podzemna parking-garaža i nova zgrada hotela. Moderna replika nekadašnjeg hotela Moskva. U prizemlju će se nalaziti ulaz u moskovski metro na stanicu Okhotny Ryad. Okeeej. What the fuck? Srušiti stari hotel i napraviti novi, malo ga samo modifikovati. Nisam iznenadjena, ali stvarno.













Drugi veliki, tada i najveći hotel na svetu, je hotel Rusija. Izgradjen je 1967. godine po naredbi Nikite Hruščova. Kada je 2006. godine zatvorio svoja vrata bio je najveći hotel u Evropi. Hotel je imao 3000 soba, poštu, teretanu, noćni klub, bioskop, frizerski salon, kao i koncertnu dvoranu sa 2500 mesta. Hotel je imao 21 sprat, i gledao je sa jedne strane na Kremlj i Crkvu Vasilija Blaženog.

Veliki deo istoriskog tkiva, koji se zvao Zaryadye (Зарядье na ruskom, ili kako bi mi rekli Zaradje) je srušen čak i pre izgradnje ovog hotela. Zaryadye je srušeno 40-ih godina kada je Staljin imao ideju da tu sagradi jednu od svojih čuvenih Staljinki.

U martu 2006. počelo je rušenje hotela Rusija, da bi na istom mestu bio sagrađen multifunkcionalni blok čiji je projektant Sir Norman Foster. Projekat sadrži 10-11 zgrada, sa centralnim kulturnim centrom u srcu bloka, u kojem bi se nalazila koncertna dvorana, filharmonijska dvorana, muzej, pozoriste, i banket sala. Ostale zgrade bloka su dva hotela sa 2000 soba, apartmani, razne prodavnice kao i parking za 2000 automobila.


2007/05/08

День Победы

Dan Pobede označava kapitulaciju nacističke Nemačke Sovetskom Savezu u Drugom svetskom ratu. Patriotski rat kako vole ovde da kažu. Kapitulacija je potpisana 8-og maja 1945. ( po Moskovskoj vremenskoj zoni to je bio 9-ti maj ). Dan pobede 9-og maja slave mnoge bivse zemlje Sovjetskog Saveza, naročito Rusija, Ukrajna i Belorusija. Međutim Baltičke države, koje tvrde da je Sovjetski Savez iskoristio tu priliku da ih okupira narednih 40 godina, slave Dan pobede 8-og.

Ovaj dan se tradicionalno proslavlja vojnim paradama na Moskovskom Crvenom Trgu.

Ako priđem negde da mogu da bar malo vidim kako to izgleda, sigurno ću da dokumentujem, pa da postujem.

Za sada postujem :

Poster baziran na čuvenoj fotografiji Sovetske zastave koja se viori iznad Reichtaga


Čuvenu fotografiju Sovetske zastave iznad Reichtaga


Tekst pesme День Победы

День Победы, как он был от нас далёк,

Как в костре потухшем таял уголёк.

Были версты, обгорелые, в пыли —

Этот день мы приближали как могли.

refren:

Этот День Победы

Порохом пропах,

Это праздник

С сединою на висках.

Это радость

Со слезами на глазах.

День Победы !

День Победы !

День Победы !


Дни и ночи у мартеновских печей

Не смыкала наша Родина очей.

Дни и ночи битву трудную вели —

Этот день мы приближали как могли.

refren

Здравствуй, мама, возвратились мы не все…

Босиком бы пробежаться по росе !

Пол-Европы, прошагали, пол-Земли —

Этот день мы приближали как могли.

refren x 2


Link za pesmu u izvođenju Lev Leshchenka. Ko hoće da je čuje. A može i da se skine for free.

http://tssi.ru/mp3/DenPobedy.mp3

2007/05/05