2008/02/26

Lovci na blago

Nemački lovci na blago tvrde da su pronašli dva tona zlata, za koje se veruje da je deo Ruske legendarne Ćilibarske sobe koju su Nacisti ukrali u toku Drugog svetskog rata. Zlato je pronađeno zakopano, pored sela Deutschneudorf, blizu granice sa Češkom Republikom. Iako kopanje još nije završeno, i ne zna se tačno koliko zapravo ima zlata i srebra, Tatjana Žarkova, PR muzeja Carskog Sela, odbija mogućnost da to zlato pripada Ćilibarskoj sobi. Ćilibarna soba nije sadržala ni jedan gram zlata, čak ni konstrukcija nije bila od dragocenih metala. Ćilibarna soba je važila za “osmo svetsko čudo”, dekorisana je isključivo ćilibarnim panelima, ogledalima i dragim kamenjem, i bila je najluksuznija odaja u Katarininoj palati. Samo su Firentinski mozaički paneli bili ukrašeni zlatnim lišćem. Ovo remek delo je rad pruskih i ruskih majstora sa početka 18og veka, i poklon Pruskog karalja Fredrika I Petru Velikom.

Nacisti su bukvalno ostavili samo gole zidove u celoj palati, ne samo ovoj sobi. I malter je skinut. Svo blago Katarinine palate bilo je odnešeno. Čilibarna soba bila je spakovana u 27 sanduka, i odneta u nemački grad Königsberg, blizu Baltičkog mora, gde je i viđena poslednji put 1945.

Soba je rekonstruisana 1980 godine, posle 20 godina i 6 tona potrošenog ćilibara. I sada izgleda baš onakva kakva je bila.

Eksperti tvrde da bi danas ova jedinstvena soba bila vredna 300 miliona dolara. Ja lično mislim da je apsolutno priceless.

22 comments:

Anonymous said...

e i ja mislim, to što ti misliš. a osim toga, mislim i da su silne tone raznoraznih vrednosti veoma dobro čuvane po raznim trezorima, krajnje neutralinh banaka (neutralne banke ha ha, važi!) i strpljivo čekaju da budu iskorišćene za neke bljak bljak stvari. iako mislim da su nešto već iskoristili.
ipak, mnogo dobro izgleda ovaj sobičak ;)

Anonymous said...

Bas je kitnjasta :)
Ti sa ovim tvojim postovima o lepim stvarima po Rusiji, samo produzavas i ovako predugacak spisak "Moram to da vidim". Trebace mi meseci da sve obidjem, jednoga dana, kad stigne na red ;)

Anonymous said...

sobicak je super. moram da vam priznam da kada sam bila tamo u oktobru, nisam ulazila u Palatu. jaaako me je mrzelo tada i bila sam extra umorna. steta bas, ali ima vremena. valjda :)

marice moj spisak je preeeeedugacak :)

etotako said...

Citala sam bas u novinama pre jedno dve nedelje kad su kao pronasli. Pa sam opet pregledala one tvoje fotke.
I pitam se.
Jbt, taman su obnovili a vamo nasli!

Meni se dopada taj kich!!!!

Laluve said...

Izgleda imozantno. Raskosno. Zamalo pa bezukusno, ali mocno :-)
Ne zelim ni da razmisljam gde i kako su otisla ta blaga i zlata 45 ili ranije, sramota za neke nacije. I pojedince. I covecanstvo.
Tupim :-)

Anonymous said...

ok, i ovo moram videti. Osmo svetsko čudo, wow!

Anonymous said...

znas sta je zanimljivo?
pa upravo je taj grad Konigsberg bio centar proizvodnje predmeta od cilibara u XVII veku. A cilibara ima mnogo u pescanim nanosima Baltickog mora. A Konisberg je na Baltiku...
mozda je cilibar iz Cilibarske sobe uoravo odande? pa su Nemci nasli za shodno da ga vrate "kuci"...ko zna..

wtf? said...

etotako koliko sam citala ovo nje prvi put da "otkrivaju" Cilibarnu sobu. I cak su pre nekog vremena stvarno pronasli jedan zidni panel.

meni je zanimljivo kako su rekonstruisali sobu sa samo par slika koje su imali i to crno belih!!!!?

wtf? said...

LaLuve kazu jos u vestima da je vecina zlata i blaga koje su nemci pokrali zakopana bas u toj oblasti.

kaze mi profesorica da su npr. francuzi bili drugaciji u toku Prvog otadzbinskog rata. oni su kaze sve kupovali, nista nisu otimali. kaze cak i da su kupovali hranu, stoku i ostalo....takodje mi kaze da su to isto radili rusi kada su kasniije stigli do pariza...e sada sa ovim nemcima mislim da nije bilo tako. i sa jedne i sa druge strane :)

ko tupi sada? ;)

wtf? said...

ovo def. planiraj kujna! ja idem jos jednom :) tamo negde na prolece

wtf? said...

pa ja i mislim da jeste odatle.

a posto je sada Konigsberg Kaliningrad, administrativni centar Kaliningradske oblasti, Ruska enklava izmedju Poljske, Litvanije i Baltickog mora, i ako se stvarno tamo nalazi....onda mogu reci da je kod "kuce"...ruske kuce :)

zanimljivo mi sve ovo, znas!? :)

Anonymous said...

ja i dalje mislim da nije nađeno. fatastično je kako su uradili rekonstrukciju. čast! ali, ono što su nacisti pokrali, samo nacisti mogu da nađu...

Anonymous said...

ah! pa jel vidis da mogu da nadju i lovci na blaga. nesto kao indijana jones :)

Anonymous said...

pa iskreno ne vidim, tj. uopšte ne verujem da su našli ono što su nazzi ukrali! i treba baš extra mnogo da me neko u to uveri :) grozomorna sam po tom pitanju. a lovci na blaga su hmmm nova kategorija, koju na žalost nemam sad vremena da proučvam :( nemam fremena. uopšte. i ono malo što imam koristim za istezanje i neke vježbice. valjda ću se uskoro konsolidovati! ah. nego, kako si ti? strano, a? :P

wtf? said...

najblaze receno :)

Anonymous said...

ih, stranče jedan! eto ti! ha! i zamisli, imam ovo tvoje trenutno, ali nisam čula ništa osim NY!! strahota!

Milena said...

Izgleda naprosto predivno! Obozavam staru arhitekturu, a Katarinina palata mi je vec duze vreme na listi.

wtf? said...

Nadam se da ces je uskoro precrtati sa liste.
A ja se nadam vec sledecom posetom Piteru da cu ispraviti propusteno.

Carobno izgleda :)

Anonymous said...

meni to izgleda malo kicasto, ali bih pogledao ako bih bio tamo.

Anonymous said...

Meni fascinantno samo potojanje te sobe od cilibara!!! hej! zamisli samo :)

Anonymous said...

fenomenalno! stvarno fantastičan poduhvat baš to, čitava soba od ćilibara...neću da kažem da obožavam ćilibar...mada ne u ovolikoj količini:D

wtf? said...

malo ga je previse, zar ne? :))))