2008/02/07

Novi projekti 5

Na sajtu Foster + partners pojavila se informacija o novom projektu, najvećoj zgradi ikada napravljenoj (ne najvišljoj nego najvećoj, valjda rusi moraju da imaju neku NAJ zgradu na svetu) : Kristalno ostrvo u Moskvi biće 450 metara visoko, sa površinom od 2.5 miliona m2. Ovo Kristalno ostrvo već ima reputaciju najambicioznijeg projekta na svetu, a procena troškova izgradnje je oko 4 biliona dolara.

Grad unutar objekta imaće 900 luksuznih apartmana, 3000 hotelskih soba, pozorište, sportski kompleks, bioskop, muzej, internacionalnu školu, i bezbroj prodavnica i butika.

Fasada je solarna sa solarnim panelima koji će zajedno sa vazdušnim turbinama stvarati struju za ovaj ogroman objekat. Prirodna ventilacija je obezbeđena pomoću nekoliko strateško raspoređenih atrijuma. Dinamičnim panelima propušta se dnevno svetlo u sredinu objekta, a paneli će takođe kontrolisati temperaturu u objektu –zatvoreni u toku zime a otvoreni tokom leta dozvoljavajući prirodnu ventilaciju.

Lokacija: otrvo Nagatino, reka Moskva, oko 7.5 kilometara od Kremlja.

9 comments:

Anonymous said...

na trenutak mi je izgledalo kao iz neke bajka, ali kad videh sta ce sve da bude unutra, nesto sam se razbudila. sta cu. takva sam.

Anonymous said...

ti si iz bajke neke? znala sam :)

Anonymous said...

ne mozes ni da zamislis. strasno. :)

Anonymous said...

2.5 milioooona m2?
pa koliko je to...ja ne mogu ni da zamislim:)
zanimljivog je oblika, SF arhitektura...stvarno deluje mocno

Anonymous said...

ooooogromno :)
meni su zanimljivi neki drugi aspekti ovog projekta. npr. ta solarna energija i prirodna ventilacija. sama arh. mi se ne svidja jer ne volim taj hajtek....
ali opet izgleda mocno da.

Anonymous said...

solarni paneli zvuce super. ostalo... ko ima sta najvece :)

Anonymous said...

Liči mi na pahuljicu u osnovi...Lepo je.

Laluve said...

Vrlo impozantno. Brinu me samo ti troskovi ko ce to da plati ;-)

Anonymous said...

hahahahahaha
e to za placanje ce biti veliki problem :)
hahahahahaha