2007/05/18

Novi projekti 2

Možda nisam primetila tu zgradu prvi put kada sam išla na Crveni trg, mozda ni drugi. Nije mi samo jasno kako, jer je izlepljena raznim reklamama i velikim banerima, zagradjena sa svih stana i kranovi su postavljeni svuda.... hmmm... Hotel Moskva.

Hotel Moskva se nalazila preko puta Dume, u samom centru grada. Kako legenda kaze, predložene su dve varijante Staljinu na odobrenje. Pošto je preko crteža napisao odobreno, a niko
n
ije imao hrabrosti da ga pita koju je tačno fasadu odobrio, obe varijante su vidljive na fasadi. Glavna fasada hotela, prema Manježnom trgu, je asimetrična. Ovaj hotel više ne postoji, ustvari srušen je 2004 godine i na njegovom mestu se gradi podzemna parking-garaža i nova zgrada hotela. Moderna replika nekadašnjeg hotela Moskva. U prizemlju će se nalaziti ulaz u moskovski metro na stanicu Okhotny Ryad. Okeeej. What the fuck? Srušiti stari hotel i napraviti novi, malo ga samo modifikovati. Nisam iznenadjena, ali stvarno.













Drugi veliki, tada i najveći hotel na svetu, je hotel Rusija. Izgradjen je 1967. godine po naredbi Nikite Hruščova. Kada je 2006. godine zatvorio svoja vrata bio je najveći hotel u Evropi. Hotel je imao 3000 soba, poštu, teretanu, noćni klub, bioskop, frizerski salon, kao i koncertnu dvoranu sa 2500 mesta. Hotel je imao 21 sprat, i gledao je sa jedne strane na Kremlj i Crkvu Vasilija Blaženog.

Veliki deo istoriskog tkiva, koji se zvao Zaryadye (Зарядье na ruskom, ili kako bi mi rekli Zaradje) je srušen čak i pre izgradnje ovog hotela. Zaryadye je srušeno 40-ih godina kada je Staljin imao ideju da tu sagradi jednu od svojih čuvenih Staljinki.

U martu 2006. počelo je rušenje hotela Rusija, da bi na istom mestu bio sagrađen multifunkcionalni blok čiji je projektant Sir Norman Foster. Projekat sadrži 10-11 zgrada, sa centralnim kulturnim centrom u srcu bloka, u kojem bi se nalazila koncertna dvorana, filharmonijska dvorana, muzej, pozoriste, i banket sala. Ostale zgrade bloka su dva hotela sa 2000 soba, apartmani, razne prodavnice kao i parking za 2000 automobila.


3 comments:

Anonymous said...

E gledam jutros na tv, kako delta potpisala ugovor za izgradnju interkontinentala u bg, rekonstrukciju ili šta već. 150 miliona evra projekat. Mislim, jbt!!!!

Anonymous said...

jebote cula sam. i sada pitam ja tebe aA gde sam tu ja? :)))

Anonymous said...

pa sad ćeš i ti, čekaj!
ah, što mrzim to čekaj...uh...a ti javljaj jelte!