2007/08/20

Sveti Vasilije blaženi

Nedelja je bila divan dan. Bar u centru. Sunčano, prepuno ljudi. Gomila turista, uglavnom italijana. Deca. Baloni. Šaneri moskovski. Doterane devojčice i njihovi šanerski pratioci. I Brežnjev. Izašao na protegne noge.
Ah da... i počasna garda se vratila. Ona koja čuva Grob Neznanog Junaka.
Umesto teksta o crkvi postujem neke detalje koje sam slikala unutra crkve (iako nisam platila kartu sa dozvolom za slikanje) i neke slike iz dvorišta crkve.
Elem. Crkvu Vasilija Blaženog je izgradio Ivan Grozni između 1555 i 1561 godine. Legednda kaže da je Ivan Grozni, arhitektu Postnik Yakovleva, oslepeo kako bi ga sprečio da napravi još jedan objekat ove lepote. Ha! Postnik je ipak napravio još jednu crkvu u Vladimiru. Kako je to izgledalo, to građenje tj. projektovanje, živo me zanima. Toliko.
Crkva je predivna...gomila malih hodnika, živopisni zidovi, ikone, sveće, slikarske četkice, merdevine, reflektori, klupe,....u dvorištu golubovi i jedno divno drvo (nemam pojma kako se zove).


Ništa ne stižem. Obećala sam da ću pisati o Kremlju. Nisam. Bila sam predprošle nedelje na brodu. Kruuuuzing po reci Moskvi. Nisam stigla da pišem ni da pokačim slike. Pa, uradiću to valjda uskoro. Ako preživim ovu nedelju.
Pročitala Valjarevića. Prešla na Murakamija. Na engleskom.

15 comments:

et said...

Crkva je prekrasna.
Literatura on Serbian stiže.
Uzmi Kafka on shore. Murakamija. Ovde još nije preveden. Al ima na eng.
Dobra. Mnogo dobra. Čak i na eng :)

Al ovi cvetići su sjajni.

bas se lako pamti said...

bas lepe slike. taj kruuuuzing po reci moskvi bih bas voleo da vidim. :) interesantne su mi kratke price od murakamija - the elephant vanishes, recimo, na engleskom :)

wtf said...

Trenutno citam Birthday Stories , a kupila sam i Underground. na engleskom :) i zanimljiva mi je knjiga prica After the Quake, takodje na engleskom, koju cu da kupim kasnije i da je citam, na engleskom :)hvala na predlozima. doci ce i one na red. na engleskom :)))))

wtf said...

mozda bih mogla da citam nesto na ruskom...just a thought...

et said...

Mislim da je najbolje citati murakamija u originalu!!! :)

wtf said...

da znas da sam razmisljala i ja da je to ok :) sledeci put kupujem na originalu :D

stepski said...

Samo da pozdravim, posle ću da čitam/gledam.

I ja ovih dana čitam Murakamija. Na srpskom. Prevod je fantastičan.

bas se lako pamti said...

after the quake imam, ali nisam jos citao. na engleskom :) juce sam poceo da slusam osterov travels in the scriptorium. na engleskom :) interesantno iskustvo :)

wtf said...

Stepski samo izvoli citaj/gledaj.
ja kupila murakamija na srpskom, ali sam kupila pre neki dan 2 na engleskom, pa se eto uhvatila tih. na engleskom :)

et said...

jel vi radite vi nesto svi osim sto citate a? :)

bas se lako pamti said...

@et: ja slusam ;)

bas se lako pamti said...

hmm, znaci ove slike su nastale pod nelegalnim uslovima? :)

wtf said...

potpuno nelegalnim :)nije bilo ni jedne bakice koje su kao security :)popuno sam se opustila, prvo sam kao krisom napravila jednu dve fotke, posle nisam mogla da se zaustavim
a sto slusas knjigu?
putovanje u skriptorijum je potpuno tripozna i super knjiga. nisam je procitala na engleskom :)

bas se lako pamti said...

odavno se spremam da probam kako to izgleda kada slusas knjigu, ili kada ti neko prica pricu, a ti si veliki :) na momente istovremeno citam i slusam. odabrao sam pravu knjigu, a iskustvo je prilicno interesantno :)

jeca said...

Hey :) Čitaš Murakamija na engleskom? Je l' možeš da me prosvetliš gde mogu da kupim neku njegovu knjigu na engleskom, pošto su samo 4 prevedene na srpski...?