2007/09/29

Harms


Starice koje ispadaju


Jedna starica se uslijed svoje pretjerane radoznalosti nagnula kroz prozor, ispala i razmrskala se.

Kroz prozor se nagnula druga starica da bi videla onu koja se razmrskala, ali je uslijed svoje pretjerane radoznalosti takođe ispala kroz prozor, strmoglavila se i razmrskala.

Zatim je kroz prozor ispala treća starica, zatim četvrta, zatim peta.

Kada je ispala i šesta starica, meni je dosadilo da ih gledam, pa sam pošao na Maljcevsku pijacu gdje su, kažu, jednom slijepcu poklonili pleteni šal.

Simfonija br. 2

Anton Mihajlovič pljunu, reče "eh", opet pjlunu, opet reče "eh", opet pljunu, opet reče "eh" i ode. I neka ide s milim bogom. Bolje da vam pričam o Ilji Pavloviču.

Ilja Pavlovič je rođen 1893. u Konstantinopolju. Još kao dječaka poslali su ga u Peterburg, gdje je svršio njemačku školu u Kiročnoj ulici. Zatim je radio u nekoj radnji, zatim je još petljao, a kad je izbila revolucija - emigrirao. E pa nek ide s milim bogom. Bolje da vam pričam o Ani Ignjatjevnoj.

Nije, međutim, nimalo lako pričati o Ani Ignjatjevnoj. Prije svega, ja o njoj gotovo ništa ne znam, a drugo, upravo sam pao sa stolice i zaboravio šta sam htio da ispričam. Bolje onda da vam pričam o sebi.

Ja sam visok, prilično inteligentan, odijevam se elegantno i sa puno ukusa, ne pijem, ne odlazim na konjske trke, ali žene me privlače. Ne izbjegavaju ni one mene. Naprotiv, vole da se zabavljaju sa mnom. Serafima Ismajlovna me je u više navrata pozvala svojoj kući, a Zinaida Jakovljeva je, takođe, govorila da joj je uvijek drago kad me vidi. Ali, eto, s Marinom Petrovnom dogodio mi se jedan zabavan slučaj o kome i želim da vam pričam. Slučaj sasvim običan, ali ipak zabavan jer je Marina Petrovna zahvaljujući meni potpuno oćelavila, kao dlan. To se ovako dogodilo: došao ja jednom kod Marine Petrovne, a ona: tras! - i oćelavi. To bi bilo sve.


10 comments:

Anonymous said...

eh Harms...nekad me odusevi, a nekad me potpuno zbuni :)

Anonymous said...

Luuuuuuud! :)

Anonymous said...

Obozavam ga. Skoro sam po ko x put citala Slucajeve.:-)

Anonymous said...

podseti me na najgluplji, a meni omiljeni vic (ako je to uopste vic): sede 2 babe u mraku, dodje treca i upali svetlo... saljem ti jednu pesmu. kakav je novi beirut? posaljes, bar neku? :trep, trep:

Anonymous said...

dolazi pola babe kod doktora, a doktor ce: gde si ba! :)

novi beirut mi je jako svidja...bas bas
saljem brate sve, no problem ;)

Anonymous said...

* Petrov sedi na konju i drži govor masi o tome kako će biti ako se na mestu gde je sada društveni park podigne američki neboder.
Masa sluša i, očigledno, slaže se.
Petrov nešto zapisuje u svoju beležnicu.
Iz mase se izdvaja čovek srednjeg rasta i pita Petrova šta je zapisao u svoju beležnicu. Petrov odgovara da je to njegova lična stvar.
Čovek srednjeg rasta insistira.
Reč po reč, počinje rasprava.
Masa se stavlja na stranu čoveka srednjeg rasta, i Petrov, da bi izneo živu glavu, goni svoga konja i zamiče za ugao.
Masa se uzburkava i, nemajući drugu žrtvu, hvata čoveka srednjeg rasta i otkida mu glavu. Otkinuta glava se kotrlja kolovozom i zaglavljuje u otvoru za kanalizaciju.

Udovoljivši svojim strastima, masa se razilazi. *
-Ova mi je omiljena. sve su mi omiljene. Luda sam? Aha.

wtf? said...

ma niiisi :)
super je pricica.

Kosta said...

Pogledaj ovaj strip:
http://bratko.deviantart.com/art/Jaaz-3-40234326

i drugi deo:

http://bratko.deviantart.com/art/Jaaz-4-40234236

To je strip moga brata :)
Po Harmsu...

Pozdrav,

Igrarije

wtf? said...

nisam videla sa si ostavio komentar ranije.
super je strip. "organizacija letecih starica" hehehe. crtez mi se bas bas svidja.

wtf? said...

malo sam njuskala po Bratkovljevoj galeriji i svidja mi se definitivno njegov crtez...i ona jedna fotografija "Iz analognog vremena"

:)