2007/11/23

MANTI ili TABAK BÖREK ili/i

Čije god da je jelo, tursko, kirgisko, tatrasko, meni je jedno od omiljenih koje sprema Ajka, naša kuvarica. Kada kažem naša, ne mislim mojih ukućana i mene, nego firmina. Prste da poližes.
Btw. ako imate dodatnih pitanja, znajte da vam ne mogu pomoči. Nikada ih nisam spremala i ne verujem da hoću.

Vreme spremanja: oko sat i po
Testo:
2 čaše brašna /one velike staklene, znači 4 decilitara/
½ kašikice soli
1 jaje
½ čaše vode
Fil:
225 grama mlevene govedine ili jagnjetine
1 omanja glavica crnog luka
½ kašikice soli
½ kašikice bibera

Priprema:
Sipajte brašno u činiju i dodajte so. U posebnoj činiji umutite jaje i vodu. Napravite rupu u vašem brašnu i dodajete smešu jaja i vode. E onda ide ono majtretiranje da bi ste napravili dobro testo. Znači mešanje i mešanje dok se sve ne spoji u jednu savršenu masu. Potom, podeliti testo na dve lopte ili sl. pokriti ih krpo i ostaviti da stoje oko 30 minuta.
Isecite luk sitno, pomešajte sa mesom, solju i biberom.
E sada ide moje omiljeno razvlačenje testa... Sećajući se moje nane i kako je ona to radila, tako jednostavno deluje, ali kada sam jednom prilikom probala drhtala sam još satima posle. Ali ide ovako: prospete brašna po stolu, i svaku loptu testa razvlačite dok ne dobijete okruglo parče testa debelo 1 mm. Ne sme da bude debelo testo. Koristeći neku modlu ili čašu, napravite okrugle parčiće testa, diametra 4 do 5 santimetara. Polovinu kašike mesa staviti u sredinu testa, presaviti testo po polovini, kao polu mesec, i spojiti ivice testa. Onda uzeti dva kraja i preklopiti ih, nežno pritisnuti.
Kuvati manti u ključaloj vodi oko 10 minuta, dok ivice ne postanu delimično providne ali čvrste.
Manti se jede kao glavno jelo. Nema supe ni salate. Manti možete preliti jogurtom ili pavlakom.
Ajka ipak pravi ovo malo drugačije tj. ne kuva ih u vodi već ih kuva na pari oko 30-45 minuta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Metroom do grada...Dave i ja. Tačnije, do Soljanke po karte za Labudovo jezero. Onda peške Varvarkom do Crvenog trga, gde sam slikala jednog čovu ispred Lenjinovog mauzoleja, a nekoliko minuta kasnije 4 kineza na Manježnom trgu : „ Ali da se vidi baner iza nas : Moskva glasa za Putina!“ Ok ok videće se.
10 minuta do promene straže nisam mogla da čekam. Za Davea ne znam, ali ja sam se smrzavala. Prošetala sam se kroz Aleksandrovki sad sve do Kamenog mosta, a onda Mahovajom do Manježa. Kada su slinci počeli da mi cure, i kada su obrazi počeli da peku od hladnoće Dave i ja smo krenuli kući. Svo vreme naravno pevajući.

Da nema Davea u metroou ne znam šta bi radila. On peva a ja slušam i uživam. I smeškam se zadovoljno. Vreme proleti za čas kada sam sa Daveom.



To je sve bilo juče.

12 comments:

Anonymous said...

Heh, ja pravim nesto slicno, samo ne kuvam nego przim na ulju ili ako pravim u rerni onda malko drugacije testo sa kvascem :D
Zavidim ti na setnji, obozavam te setnje po vremenu kada sve mirise na sneg i hladnocu, a obrazi krenu da peku od hladnoce :D steta samo sto ne mogu da traju dovoljno dugo... al' opet. Odo sadnapolje da setam da mi ne propadne ovaj free day :D

Anonymous said...

koliko je to dugo?
free day sta to bese :))) ajde uzivaj
i setaj samo setaj ;)

Anonymous said...

A znači za ovo ti je trebala ispomoć.
E pa pošto ti ne kuvaš, a ja kuvam, onda ćemo kod mene kad dođeš, otvoriti ti blog, i trčati od kompa do kuhinje :)
Zaboravi na paru, nema toga. U domu mome.
Znači kuvamo regularno.
Pa da vidimo ko je bolji :)) Vaša kuvarica ili tvoja!

Nego, fino ti ovo pisanije skrooooz!

Ivan Bevc said...

Meni se od citanja otvorio apetit u zlo doba...mada, uvek je dobro vreme za pojesti nesto.

Moskva bureku ne veruje.

Anonymous said...

to mu dodje kao neka vrsta raviola?
dave je bas drug za svaku priliku ;)

wtf? said...

et - pa ajde ako insistiras :))) ali testo razvijati necu. ja cu da trckaram od kompa do kuhinje. to mogu. mogla bi i jednu Smetanu da ponesem , cisto da ugodjaj bude jedinstven :)

wtf? said...

eee Ivane jedna tvoja rec i meni otvara apetit ovako rano ujutro :)

mastan burek...njam
sa sirom, mesom, pecurkama...mmmmmm

da znas da sam ga se uzelela. znaci to dodajem spisku " sta jesti kada dodjem kuci"

wtf? said...

bslp to mu dodje kao knedle sa sljivama, samo bez sljiva i bez takvog testa :)))
da, ja mislim da su kao raviole, samo sto su manti maaalo veci. jedan stane u saku.

sto se tice dejva....secam se kada sam ga pre 5-6 godina prvi put slusala...to je bila ljubav na prvi pogled(sluh). i evo sada posle tolikih godina ljubav se nije ugasila ;) sada je jos jaca.
mislim da sam sa neta skinula sve sto se moglo skinuti, koncerti, spotovi...
eh! taj dave...bas je drug za svaku priliku :) jednostavno ne mogu da prestanem da ga slusam.

Anonymous said...

Jela sam borek u Nemačkoj, tamo ima puno turskih restorana. Al meni sve što podrazumeva korišćenje kora deluje TAKO komplikovano.

Anonymous said...

i meni kujna. jedino znam gibanicu da napravim. od kupovnih kora naravno :)

Anonymous said...

Meni su i te kupovne kore misterija. Mislim, šta se s njima radi? Izgledaju tako sirovo. Aj baci neki jednostavan recept za gibanicu s tim kupovnim korama. Al sve onako po školski. I bez nemogućih sastojaka!

Anonymous said...

evo poslala sam ti jednostavan da jednostavniji ne moze biti. gibanica i pivo! ihaaaaaj ima da uzivas :)