2007/11/29

Novi projekti 3 / Zaha Hadid

U blizini Moskovskog Internacionalnog Biznis Centra (Moscow City), koji je najveći investicioni i konstruktivni projekat u Rusiji, pa i Evropi, projekat Expocentra pruža gradu nove izložbene prostore, hotel i luksuzne stanove.
Projekat čine tri strukturne mase. Kombinacija, horizontalne oblakaste strukture, sa završnom obradom od nekog staklenog materijala, i veće verikalne strukture, koja je podeljenana dva manje forme. Struktura kula, njihova korelacija, i usmereno sukobljavanje, daju uzbudljivu i dinamičnu priču u konstantnoj tenziji. Dok „oblak“ koji je okačen između dve kule formira javni prostor.
Glavna funkcija horizontalnog prostora je izložbeni paviljon i konferencijske sale. Izložbeni prostor se prostire na 26 340 m2. Konferencijske sale, nalaze se na istočnoj strani prvog sprata horizontalne forme objekta, ima ih tri, i različite su veličine, a njihovim kombinovanjem dobija se velika sala sa 1500 mesta.
Vertikalnost kula, stvara prazan prostor u prizemlju gde se nalazi ulazni hol, koji sluzi i za društvena okupljnja a takođe i odvojene ulaze u stambene blokove i hotel. Hotel se nalazi sve do 26og sprata zapadne kule, a na drugom i trećem spratu hotelskog kompleksa nalazi se teretana, spa, mnogi specijalizovani restorani, kafići i radnje. Stanovanje je smešteno u istočnu kulu i na najvišim spratovima zapadne kule.


Drugi projekat Zahe Hadid je projekat privatne kuće u Barviha šumi blizu Moskve. Barviha je eksluzivno predgađe u mojoj „blizini“ (pošto se nalazim na kraju Moskve i to baš u pravcu sela), a za koje nisam znala, poznatije kao enklava ruskih bilijardera. Selo je "otvoreno" 2005 godine i još uvek se gradi. U selu se nalaze 100 kuća i jedan četvorospratni multifunkcionalni kompleks sa 31 apartmanom i 33 parking mesta. Infrastruktura, materijali, društveni život, butici, galerije - sve Top of the pops. "Modern, high-class, ecologically sound building materials that match European standards".
Eto tu se nalazi novi projekat Zahe, u šumi Barvihe, gde borovi dostižu visinu i do 20 metara.

Centar sela : Gucci, Giorgio Armani, Ermenegildo Zerga, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Tod`s, Yves Saint Laurent, Brioni, Prada, Kiton, Marni, Loro Piana, Bvlgari, Chopard, Bottega Venetta, Ralph Lauren, Tiffany, Graaf, Mercury, De GRISOGONO, Pasquale Bruni, Quintessentiall...i još Bentley, Ferrari-Maserati, Harley-Davidson, Lamborghini...

13 comments:

Anonymous said...

I? Jesi bila u tom fensi šmensi selu?

Anonymous said...

What the fuck,

Jesi li ti arhitekta?

Pozdrav,

Kosta (ja jesam)

Anonymous said...

Uuuu sto su fancy ove slike trznog centra! :)
A jel taj burzujski deo "zatvorenog" tipa ili mozes okolo da svrljas koliko ti volja?

Anonymous said...

kujna nisam videla fensi smensi selo, juce sam igrom slucaja dok sam citala o Zahi, saznala o selu. a ispred nosa mi je. hm...pa dobro nije bas :) ali nije daleko.

Marice mislim da je jeste, ustvari ubedjena sam da je apsolutno zatvorenog tipa. tako da sanse da ga vidim su ravne nuli. no gledajuci projekte nisam nesto ni odusevljena :) klasicni projekti ruske neukusne arhitekture sa po milion zilion kvadrata. samo je centar sela sa tim miltifunkcionalnim objektom fensi.

Anonymous said...

jesam kosta. arhitetka sam :)
znala sam da si ti arhitekta, samo sam zaboravila da li sam procitala na tvom blogu ili sam nekako vec skontala :)
pozdrav

Anonymous said...

I onda kad kazes nekom da ides na selo, bledo te gleda!!!
A jel vish :)

Anonymous said...

ma ljudi pojam nemaju
svasta ;)

Anonymous said...

mozda ovako izgledaju sela na drugim planetama?:) mislim da prvi put cujem za 'bilijardere', majkemi. poslednje za sta znam su mulutimilijarderi. ja sam ionako (pala) s marsa:). salut, neen!

Anonymous said...

ma jadni oni znas...mislim sta ce da rade tamo...zatvoreni tako...jedino da shoppinguju a to je bas bzv.
mmmda...mmmmda

салут дoрoгая моя, sweety pie :)))

Laluve said...

Dok razmiljam o Moskvi nikako mi ove moderne gradjevine ne idu uz nju...pojma nemam zasto

wtf? said...

ni meni. ove su super koliko ima groznih zgrada.

ti zamisljas moskvu verovatno sa crkavama, hramovima i starim zgradama, onim socijalistickim ...
moskva je puna eklektizma, svasta mozes da vidis u okviru jednog bloka, ulice. pogotovo sada kada se gradi neverovatnom brzinom...od art nouveaua, baroka, konstruktivizma, gotike, staljinisticke arhitekture do naj novije hi tech arhitecture.

Anonymous said...

the precious content you provided do help our team's research for my company, appreaciate that.

- Lucas

Anonymous said...

Как обычно, вебмастер грамотно опубликовал!