2007/11/07

Rat i Mir

Juče je na kanalu Rusija prikazana prva epizoda nove tv serije „Rat i Mir“, međunarodnog projekta šest evropskih zemalja. Roman Lava Tolstoja ekranizovan je još jednom. Poslednja verzija je francuski muzikl iz 2000 godine. Mada, kako kažu ( ja nisam gledala) ni jedna verzija ne može da parira verziji iz 1968. godine, Sergeja Bondarčuka. Ovaj film iz 1968. godine prvi je ruski film koji je dobio nagradu od strane američke kinematografije, Oskar. I za sada se film Sergeja Bondarčuka smatra za najskupljim filmom u istoriji kinematografije. Koštao je 560 miliona dolara.

Novi serijal od 4 epizode, režirao je rumunski režiser Robert Dornhelm. Rusija, Italija, Francuska, Poljska i Španija investirali su ukupno 23 miliona evra u ovaj projekat. U filmu glumi oko 15 hiljada ljudi. Snimano je u Litvaniji, St Petersburgu, Puškinu, Moskvi, ...

Neke od uloga:

Nataša Rostov – francuska glumica Klemens Poezi
Pier Bezuhov – nemački glumac Aleksandar Bejer
Andrej Bolkonski – italijanski glumac Alesio Boni
Knez Bolkonski – engleski glumac Malcom McDowell
Maršal Kotuzov – ruski glumac Vladimir Iljin
Aleksandar I – ruski glumac Igor Kostolevski
Nikolaj Rostov – ruski glumac Dmitri Isaev

Film iz 1968. godine



Sinhronizacija je nažalost na engleskom. Na ruskom mnogo bolje zvuči.

16 comments:

Anonymous said...

sacekacu da ti to strucno ocenis, nabavis i doneses :) jel da da sam divna :D

Anonymous said...

kad smo vec kod tolstoja, koja ti se karenjina najvise svidja? (nadam se da ce mi uspeti ovaj koment, ovih dana uopste ne mogu da ostavim neki, a i drugi su mi se zalili:()

Anonymous said...

O! strava je serija, svaki dan jedva docekam da pocne. Ne svidja mi se Natasa, kao glumica, mislim da su mogli i bolje, svi ostali glumci su pun pogodak. nadam se da ce diskovi izaci do Nove, pa cu da ih ponesem :)
naravno :)

Punk girl :))) pravo da ti kazem, dok su svi gledali film umesto da su citali knjigu, ja sam je vala procitala od korice do korice. a posle, nisam se ni ineteresovala da pogledam film. da ne kvarim :)

Anonymous said...

ok. sada vidim da ima film iz 1935 sa Gretom Garbo i film iz 1997 sa Sophie Marceau i Sean Beanom, verujem u onaj sa Gretom, onako osecam,...mada bi pogledala i jedan i drugi.
hm...a tebi?

Anonymous said...

ja sam je procitala celu tek na cetvrtoj godini faxa (blam), al nekako kapiram da je to bilo pravo vreme. film sam gledala tek posle. sa sofi marso nisam izdrzala do kraja, ona mi, i pored lepote, nekako uopste nije za karenjinu:(. postoji jedna relativno nova engleska verzija, igra jedna teta kojoj ne znam ime, al sam je gledala u odlicnoj seriji "in a land of plenty", deluje zanimljivo, samo su vronskog omasili skroz:(. ne znam, i dalje lupam glavu ko bi bio najbolju za tu ulogu...

Anonymous said...

sta ti je imdb draga : http://www.imdb.com/title/tt0246353/

ja mislim da je srednja skola mnogo rano za citanje ruskih klasika. tek sada ih razumem/

Anonymous said...

a ovo je ruska verzija :
http://www.imdb.com/title/tt0061359/

ne moze neka engleska ili kojagod verzija da bude bolja....rusi su to :)

Anonymous said...

mislim da se slazemo oko toga da rusi treba da budu rusi (kao ja sad ne mrzim britance, nego ih bre prezirem!!! ali to nije bitno), uvek mi je islo na zivce da gledam ekranizacije koje su uradili ameri ili britanci, svejedno mi, a original je na spanskom npr. ili ne-do-bog nekom jeziku za koji oni znaju samo ako otvore enciklopediju! i naravno, uvek sam vise favorizovala knjige u odnosu na ekranizacije, za mene postoji samo jedan film koji je bolji nego knjiga po kojoj je radjen i to Engleski pacijent, ako ima jos jedan onda trenutno en mogu da ga se setim :( a verovatno i nema :D bilo kako bilo, i knjige i filmovi imaju svoje vrednosti (a i serije), zato ja pokusavam da iskopam silne neke talijanske filmove, iako mi za sad ne ide mnogo dobro, mozda treba da se preselim tamo?! OK, ovo vec otislo daleko, sorry dear :trep trep:

Anonymous said...

a, ne, omnitango:P, britanci prave najbolje serije! krimi i to, pa i njihove ekranizacije (sopstvene istorije i knjizevnosti, naravno). seti se samo gordost&predrasuda (serije, ne filma sa kirom najtli!). mislim, volim ja sci i ostalo, ali npr prime suspect i cracker su genijani! ruse ipak treba da rade rusi, cini mi se (i da izbegavaju liv tajler:D, jadan puskin...). wtf, dear, fala, ceprkala sam ja po imdbu davno:). slazem se za citanje ruskih klasika:) (digresija: mi smo citali seobe u osnovnoj!) btw, englezi se jos i potrude, al ameri presnimavaju almodovara, blamare...

Anonymous said...

Da se javim da smo dobro.
Zdravi.
Hibernacija od par sati na gajbi je dostignuta.
Sreci mojoj nema kraja.
Doduse sutra sve ispocetka.
Al nema veze.
Radi se i nedelja.
Pa majliram.
Nego brine me sad samo oce li pobeci iz zatvora.

Jebale me zeno serije na dvd ju.
Eto, to moje misljenje o serijama :)

I ljubim ja tebe.
Jel pateticno?
E neka je vala.

Anonymous said...

slazem se za engleze i serije, totalno. evo kaze mi jedna starija koleginica koja je gledala Anu Karenjinu i rusku i sa Gretom, kaze da je bolja sa Gretom, tako da....omanuse rusi :))) ali opet kako se kome svidi. na kraju moram reci o seriji koju sam sada gledala: hm...nije mi se svidelo. nekako ta ogromna knjiga sa svim tim dogadjajima izgleda tako povrsno u jednoj seriji. Natasa je katastrofa, nije znala ni da place kako valja, nema te tuge i njoj kada Balkonski umire, itd...
svasta smo mi citali u srednjoj skoli a bili smo suvise zeleni za te stvari, zato valja sve to ponovo procitati, kasnije kada dodjes u izvesne godine, zrelost i te fore :)))))

Anonymous said...

ma nema sta da te brine, siguno beze iz zatvora..ali tu tek pocinje ludilo. ups! ja sada skidam 3 sezonu, i ne svidja mi se nista. ako naravno
pricamo o istoj seriji - Prison break.
sada sam skinula neke serije za ipod...ne valja....vec vidim u najavi :)))

bubac :x

Anonymous said...

aha mi smo onako komotno presli na serije?! pa tu uvek moze da se nadje izuzetak, nesto dobro, nesto katastrofalno; ako uzmemo amere npr. oni prave toliko serija da prosto mora gomila istih da bude samo za kantu za smece! britance heh jelte ne volem iz nekih drugih razloga, ali to opet ne znaci nekad naprave nesto dobro. moja poenta je bila da mi se retko kad svidi ekranizacija knjige, tu su manje vise svi podjednako losi, ALI da mi nekad bude draze da gledam i losu ekranizaciju ali na originalnom jeziku knjige, a ne na BE/AE. Inace, PB 3 serijal, je za sada, na zalost, samo bleda kopija, da mi se coek toliko ne dopada, ko zna da li bih nastavila :) ali zato se uvek nadje filmova, muzike i knjiga... i tako... :)

Anonymous said...

necu ni da komentarisem PB toooliko su me razocarali. c c c. negodujem :)
ekranizacija knjige...hm...Prohujalo sa vihorom npr.

Anonymous said...

ahaaaaa prohujalo. kekeke :P

Anonymous said...

ova serija moze da se nadje na rapidsher, na engleskom, i ja sam je odande skinuo. to nije dobra adaptacija i to pre svega zahvaljujuci scenaristima koji su proizvoljno menjali radnju i likove i svodili ih na nivo telenovela, tako da sam stalno ocekivao da ce car reci napoleonu ''diavolo'' a ovaj ce odgovoriti ''nunka''. bas kao sto skarlet o'hara ne moze da bude plavusa tako to ne moze biti ni natasa, pogotovo danas kada nije tesko promeniti boju kose ili ociju. ipak, sama glumica je u skladu sa ogranicenjima scenarija dobro obavila posao. kao sto sam rekao osnovni problem je u scenaristima koji su zamislili da natasa obozava da hoda bosa a u jednom trenutku se truje otrovom za pacove! sto je najcrnje glumacka ekipa je sasvim solidna i da su im scenaristi to dozvolili rezultat bi zasigurno bio mnogo bolji. iznenadjenje predstavlja malkolm mekdauel koji je stvarno sjajan ali to moze da zahvali i tome da su se scenaristi drzali onoga sto je napisao tolstoj. ovu adaptaciju ipak treba pogledati jer je ona najbolji promer kako se zbog loseg scenarija uprkos ulozenom novcu dobija medokritetski proizvod.