2007/12/20

ГУМ - Главный Универсальный Магазин

U Rusiji sve počinje od Crvenog trga. Od politike, religije, istorije,.. turista koji dolaze da posete Moskvu.
Već u 15om veku Crveni trg se afirmisao kao centar ruske trgovine, i čak od vremena Ivana Groznog, trgovci su postavljali pijačne tezge i trgovali na ovom istorijskom mestu. Početkom 19og veka, posle Napoleonovog marša na Rusiju, Car Aleksandar I izdao je edikt dajući počast pijaci kao mestu trgovine. Na osnovu projekta arhitekte Osipa Bova, izgrađena je zgrada, koja je podsećala na Rimske palate. To je bila prva trgovinska pijaca/centar (Upper Trading Stalls), ili kako god bi to preveli. Do kraja 19og veka, trgovanje glavnog grada dostiglo je internacionalni nivo, ali su kolonade ove trgovinske pijace izašle iz mode.
I tako Carevim dekretom, ali na trošak moskovskih trgovaca, gradnja nove trgovinske pijace/centra počinje. Pobednički projekt je projekat arhitekte A.N. Pomeranceva i inžinjera V.G. Šuhova. Trapezoidna zgrada je veoma interesantna kombinacija ruske srednjovekovne arhitekture i čeličnih ramova i stakla, sličnih stilu viktorijanskih železničkih stanica Londona. Stakleni krov, prečnika 14 metara, izgleda veoma lagano, iako je njegova čvrsta čelična konstrukcija teška oko 820 tona, koja još nosi 20 000 staklenih panela. Ova zgrada postala je najprogresivniji projekat do dana današnjeg. Ogromni konstruktivni radovi počeli su 1890 godine, a završeni su 3 godine kasnije. 1893 godine budući GUM je rođen.

Do Ruske revolucije 1917 godine, u zgradi je bilo 1200 prodavnica. Fasada je podeljena na nekoliko horizontalnih celina, obložena Finskim granitom, Tarusa mermerom. Svaka arkada proteže se na tri nivoa, i povezana je pešačkim galerijama.
Posle revolucije GUM je nacionalizovan, ali je i dalje radio kao robna kuća, dok ga Staljin nije pretvorio u kancelarijski prostor svog komiteta, 1928 godine.
Posle samoubistva Staljinove žene Nadežde 1932 godine, u GUMu je bilo izloženo njeno telo.

1953 godina je godina ponovnog rođenja Trgovinske Kuće. U avgustu te godine Sovjetska vlada naredila je rekonstrkciju zgrade br. 3 na Crvenom trgu. Radna snaga iz celog SSSRa skupljena je da izvrši najznačajniji projekat u tom trenutku. U rekordnom roku ( novembar iste godine) novi trgovinski centar, najveći u celoj Rusiji, ponovo je otvoren.

Početkom 90ih ekonomska stvarnost zemlje se menja. I trgovinska politika GUMa takođe. Počinje privatizacija. Većinu prostora zauzimaju nezavisne radnje, pod zakup. Danas, na 80 000 m2, GUM nudi skupocenu listu dizajnerskih odevnih stvari i nakita, kao i svakodnevne kućne potrepštine. Ali ima i za nas obične smrtnike po nešto. Tu se nalazi Adidas, Nike, Reebok, Puma, kao i „naš“ Mišković, sa njegovim Delta Sportom, pa onda Levi’s, Ecco,....To je za nas smrtnike, koji ipak to teško kupujemo pošto su cene poprilično visoke.
Međutim GUM je malo više od robne kuće. On je mali grad, gde možete naći sve što vam treba, apoteku, banku, optičarsku radnju ili pak crvećaru. A monumentalna arhitektura daje lep ugođaj malim restoranima i kafeima koji se nalaze na galerijama i mostićima.

9 comments:

Anonymous said...

Iskreno, meni je veoma tesko da to i zamislim. Nije da ti ne verujem, nego prosto ne mogu to da zamislim, a da mi deluje realno, iliti morala bih ja to da vidim. Tolike brojke u kvadratima, silna ta imena, a onda i sve ostalo, za smrtnike ili visa bica (kao sto je moja malenkost kekeke ;) ), i tek onda na red dolazi klopa i i i pogodi sta? VINO. Ipak, priznajem super su slike (sto me podseti da treba da sredim fotke kukuuuu).

wtf? said...

sta ima da zamisljas, tu su moje i tudje slike :)
mene nesto ne impresionira taj GUM, pa ni CUM, osim mozda nocu kada su upaljena svetla.

Anonymous said...

a...zar se on ne zove Gastudarstveni iniverzalni magazin?(a ne Glavni)...hm, bar se tako ranije nazivao...kad sam ja setala tuda...evo, i sad mi caj u solji iz Gum-a, a i kasikica odande :)

Anonymous said...

a ne impresionira te, a? samo pises za bezveze :P njanja :P daj neki film smrtz ponestalo mi inspiracije :(

Anonymous said...

A mene baš impresionira. Rado bih se prošetala, čisto da vidim šta ima. A da kupujem ne verujem da bih se usudila. Sem ako neću baš da bankrotiram.

Anonymous said...

Iskra zvao se Gosudarstveni sve dok nije privatizovan, pa je onda zamenjeno u Glavni :)
Kada je to bilo pojma nemam, predpostavljam nesto skoro.
kada si bila ti u Moskvi?

O! ma lazem impresionira me. Kako da ne impresionira kada jos uvek nisam prosla kroz ceo GUM (nije da nesto stalno idem).
Jesam ti rekla sta imam od filmova na 'talijanskom i francuskom. To sve imas. Ako oces neki ruski ili iranski ili tako sto reci :)

Kuhija znam ja da bi se ti sada setala ovuda :)
Nije strasno, moze da se pazari...nesto. tipa suvenir. :))))
ne....salim se, moze da se pazari cene su velike, ali opet moskovske. dok npr. u CUMu se ne moze pazariti, tamo je ludilo :)

TsUM Tsentralniy Universalniy Magazin-prim. pr.

Anonymous said...

uuuu..ja bila davne 1988, kao klinka :)...a i ucila ruski dugo godina, pa se cesto spominjao GUM :)

Anonymous said...

ooo davne '88. eh to su bili dani :)
salim se, naravno

adidasi said...

i like the photo
russian people have a great history