2008/03/20

Novi projekti 6 ili *

*kako je Lord Norman Foster postao glavni arhitekta Rusije


U poslednja dva dana naletela sam na jos 2 projekta Normana Fostera, koji se nalaze na teritoriji Rusije. Prvi, je multi funkcionalni toranj u Hanti-Mansijsku, u Sibiru. Koncept projekta proizašao iz progresivne ambijentalne strategije, koja je ujedno postala konstanta u Fosterovim projektima. Ključ energetskog samoodržavanja objekta je atrijum, dizajniran da omogući solarnu energiju, i da omogući prodiranje dnevne svetlosti u ceo kompleks. Na vrhu šumovitog brda, toranj ce se uzdizati iznad dve niže zgrade, oblika brušenog dijamanta, reflektujuci i prelamajuci prirodno svetlo, obasjavajući ceo enterijer.
Znaci, jos jedna od najvišljih zgrada u Rusiji bice, 280 metara visoka, nalaziće se u Sibiru, u gradu osnovanom 1930. godine, od oko 60 000 stanovnika, gde temperature zimi idu i do -49, gde svaki stanovnik vozi džip, i gde se stanovnici ovog grada, pa i celog regiona bukvalno kupaju u nafti.


Drugi, oko koga se trenutno diže velika prašina je “Pomorandža”.
Ako bi se izgradio ovaj proekat, njegova lokacija bi trebala da bude na Krimskom valu. Ako bi se izgradio, projekat bi koštao ne manje od 350 miliona. Ako bi se kojim slučajem u ovom kraju izgradila stambena zgrada, kvadrat stambenog prostora bi kostao oko 25 000 dolara po m2. Elitno mesto nema sta! Ako bi se izgradio, Dom umetnika koji se trenutno nalazi na ovom mestu, u kome se nalazi 60 % eksponata Tretjakovske galerije a ostatak zauzimaju eksponati Međunarodne konfederacije saveza umetnika, bi morao da se sruši.
Šta ce biti sa Kadinskim, Končalovskim i “Crnim kavadratom” Maljeviča? Šta ce biti kada “Pomorandža” baci u senku ogromnu skulpturu Petra velikog, jednim od simbola grada? U ovom slučaju mi neće biti žao, jer je ova skulptira najgroznija stvar koju sam videla u Moskvi.

Samo da spomenem da je naručilac ovog projekta firma Интеко, a direktor firme je (slucaja li!) žena gradonacelnika Moskve Luškova. Ovaj projektat tek treba da konkurise na federalnom konursu, i nekako ne mislim da neće biti usvojen. Ah da! federalni konkurs je rekonstrukcija Doma umetnika! Znači ovo je jedan od predloga rekonstrukcije...srušiti da temelja...


18 comments:

Anonymous said...

ohohooho znači kad ljudi misle o korišćenju solarne nergije u bilo kom pogledu, meni se to uvek dopada. a inače volim velike prozore kad su u pitanju prostori, zašto - ne znam - ali, volim. iako mi, naravno, poptuno fuuristički deluje ovaj dijamant od zgrade.
e sad, pomorandžda mi deluje malo šljašteće, a to već nije moj fazon. malo to meni preterano, ko onaj most! nego, jel oni to ruše do temelja komunizam? istoriju? umetnost? šta? i verujem ja tebi na reči da je ružan PV, ali nešto opet ne znam... srećom mene niko ne pita!

Anonymous said...

Pobego mi komentar. :(

Anonymous said...

A htedoh reći kako sam čula za tu Luškovu. Jedna od najbogatijih žena na svetu?
I mnogo mi se više sviđa taj sibirski projekat. Nekako sam uvek pre za stvaranje novog nego rušenje starog.

Milena said...

Znas sta, smejala sam se pola sata nad cinjenicom da je "Pomorandza", ni manje ni vise, predlog rekonstrukcije!

Toranj mi skroz izgleda SF i previse spicasto, da tako kazem. Medjutim, mozda se svojim oblikom ipak uklapa. Ne zivim tamo, pa ne znam. Kontam da je dijamantska struktura ultra povoljna za maksimalno koriscenje solarne energije, sto je pozitivno.

spidloris said...

ovo u sibiru me podseća na avionče, a pomorandža na parfemče :)

wtf? said...

O! nista mi ne veruj!

http://upload.wikimedia.org/
wikipedia/commons/thumb/1/18/
Moscow_-_Monument_to_Peter_The_Great.JPG/
400px-Moscow_-_Monument_to_Peter_The_Great.JPG

e ***ca i link :)

wtf? said...

kuhinja, a zamisli bila mi je sekretarica. opasnica. ona i Luskov su pravi tandem za "rekonstrukciju" Moskve ;)

wtf? said...

milena svaki dan je u nekim novinama novi tekst o Pomorandzi! skandal!
zasto Foster a ne neki ruski arhitekta? zasto mesati nekoliko funkcija u istom objektu, koje nisu korektne s eticke tacke gledanja? opsta povrsina je sada 60000 m2 a Pomorandza ce biti na 20000 m2, u koje treba da se smeste i ofisi, hotel, stanovanje i muzej.
i dize se velika frka i dizace se jos , ali ona ce to izgraditi...Luskov i ona sve sto zamisle to i urade.

ovde valjda rekonstrukcija znaci : prvo srusimo sve pa....onda gradimo, jel?

meni sve ovo zajedno i smesno i tuzno.

wtf? said...

spidloris i mene na avionche :) u stvari na raketu pred lansiranje
a ovo drugo...brate mili na pomorandzu :))) jbg

Anonymous said...

da ti ne verujem?! a? a baš sam lipo poglidala skoro pa sve radove čike, kojeg ogovaraš :) e super ti linak, ali ne radi. nemoj se mučiš, će da nađe ja
inače, nije mi ka avionče kad se pogleda malo veća fotka, ali će da definitivno da bude SF susret treće vrste da stojiš ispred toga. buahahaahhahahahhaaa

etotako said...

naravnoucenije:

treba biti zena gradonacelnika!

Anonymous said...

pa eto da ja sad ne komentarisem retroaktivno, samo cu da se javim da sam tu :)

Anonymous said...

ne bih ja menjao ovog starog petra

Anonymous said...

ozbiljan si?

Anonymous said...

ozbiljan nego sta :)
svako vreme ima svoje gradjevine. nemam nista protiv da se grade nova zdanja, ali mislim da stara ne treba rusiti.

etotako said...

ja se slažem s bslp

Anonymous said...

ne bi ni ja volela da ga sruse. samo da ga sklone malo :) i ne samo njega. ali boze moj, ko pa mene pita!

Laluve said...

ta pomorandza izgleda vrlo imresivno ali mi se ne dopada ideja rusenja neceg starog do temelja :(