2008/03/01

overandoverandoverandoverandoverandoverand

Sizif (grč. Σίσυφος, Sísuphos) u grčkoj mitologiji Eolov je i Enaretin sin. Prema nekim izvorima bio je Odisejev otac, pre nego što se Odisejeva majka Antikleja udala za Laerta. Poznat je po personifikaciji uzaludnog posla. Naime Sizif je bio osuđen da veliku kamenu gromadu gura uz planinsku strminu da bi ga postavio na vrh. No, svaki put kada bi se primaknuo vrhu, kamena bi mu kugla izmaknula i sunovratila se u podnožje brda. Sizif je tako pokušavao, iznova i iznova, ali neuspješno.

Danas se koristi metafora "Sizifov posao" za uzaludan posao ili besmislene radnje.
Danas moje ime je Sizif.
Crtam i prepravljam.
Onda se relodujem, pa crtam i prepravljam ponovo.
Sve to isto već prepravljeno.
I tako...kotrljam te linije...
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
overandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandoverandover
...

27 comments:

etotako said...

e moja grkinjo.
ako kukanje ne pomogne.
sledeće uraditi.

noga u monitor.
monitor kroz prozor.
dići nogde na mesto gde je nekad bio monitor.
otvoriti pivo.
i biti glup nekoliko minuta.

a posle toga se nervirati.

Laluve said...

sve sto mozes da uradis danas ostavi za sutra.znaci batali. ionako je uskoro pa kraj radnog vremena.
kad ne ide onda ne ide, a ne ide, cim si dosla dotle da se poredis sa sizifom
:roll:

(ovo sam morala da stavim nekog smajlica, otkirla mi et pre par minuta pa vezbam ali cini mi se da kod tebe ne rade, avaj :( )

Anonymous said...

Uh, kako te razumem. Ispravke, prepravke, izmene i promene. Moje drugo ime.

wtf? said...

jok etotako! glupa sam ceo vikend.
a pivo pijem dakako veceraske :)

wtf? said...

laluve znas sta je najgore? najgore je to sto TO radim nekoliko dana. a danas mi prekipelo.

ne znam smajlije da aktiviram :(

wtf? said...

moje drugo ime je nervoznaArhitetka :)

Anonymous said...

tetka, nemoj da si nervozna, već pravac na pivo. Leči sve boljke pa i nervozu. ja sam na kokakoli tunajt. Neću da spavam. Baš.

Anonymous said...

De si Sizife? Kako posao?

Anonymous said...

pila pivo. gledala Gone baby gone. zaspala u 2. jedva se probudila. genijalno!

Anonymous said...

posao? dinamitiran :)

Anonymous said...

kabum!!!!!

Anonymous said...

eh, treba da odgovoris sa "Gura se!" ali ti ocigledno nisi Sizif! :P sto me vako, posebno raduje. jelte. jeste. ocu slobodnu nedeljuuuu. ali. nema!

Anonymous said...

Sizif je, prema predanju, bio osudjen da ZAUVEK kotrlja taj kamen. Zbog toga je njegova kazna tako teska. Kao i Tantalova, ili ona izrecena Prometeju. Zato sto je kazna vecna.

Sizif je prestao da kotrlja kamen samo jednom prilikom: kada je Orfej otisao u podzemni svet da spasi svoju dragu Euridiku.
Odgovor bi, dakle trebalo da je lak (ali ne i jednostavan) : ljubav...

Kao arhitekta arhitekti preporucujem: Mit o Sizifu (aka Ogled o apsurdu)od Alber Kamija.

Lep pozdrav

Kosta

wtf? said...

ta hvala bogu sto nece biti ZAUVEK :))))

sto se tice knjige/ga. tnx za preporuku. to sa knjigama je bas zajebano, jer kada bi ja donosila knjige koje hocu da procitam, iz bgd-a bi svaki put nosila pun kofer knjiga. sada kada sam dolazila sa zimskog raspusta morala sam da izbacim jedno 3-4 knjige :)

tnx. u svakom slucaju. kada budem imala priliku hocu hocu. procitacu :)

Anonymous said...

nije mi se dalo da ćutim! nije Sizifov problem samo večnost, iako jeste dovoljno velik problem, ali se isti vezuje za verovanja koja su se tada ipak razlikovala. u prevodu Sizif ima dva veoma velika problema, taj - večnost, i drugi - uzaludan posao, koji se samo ponavlja. problem je što Sizif praktično gledano nema ni početak ni kraj u svom poslu; on se vrti u krug bez i najmanjeg pomeranja. prilično beznadežna situacija. eto.

Anonymous said...

ok ja necu vecno. nadam se. ali, uzaludno trenutno? tako ja bar trenutno vidim svoju situaciju :)

jel tvoj komenatr za mene? o! dear?

Anonymous said...

pa vidi, nije upućen tebi u smislu: yo Sizife, ako nisi znao, nije da samo radiš večno, nego i potpuno uzaludno! nego, je taj moj komentar čist dokaz da ne umem da držim jezik za zubima. morala sam da udarim repliku na Kostin komentar. eto. ;)

Anonymous said...

ni slucajno da nisi drzala jezik za zubima! zdrava konverzacija. to se trazi :)

btw. necu da budem sizif. gotovo. finito. no more.... :)

Anonymous said...

"Sizif je prestao da kotrlja kamen samo jednom prilikom: kada je Orfej otisao u podzemni svet da spasi svoju dragu Euridiku."
...ali onda se Orfej okrenuo i pretvorio u kamen.
Dali je to slucajno...ili?

Anonymous said...

ma daleko si ti od Sizifa, samo da te vako obavestim. da ne živiš u zabludi, kad već obitavaš u Moskvi. ha ha ha (smeh mi ostao iz mojih komentara na mom blogu). a osim toga, retko ja držim jezik za zubima, pogotovo kad je moje mišljenje u pitanu. pa valjda sam ja profesionlana jezičarka!?! mislim jesam. eto.
btw baš mi je Milo & Drago ;)

Anonymous said...

e vidi Iskre :) naravno da nije slučajno, Orfej je bio tišično ljudski neposlušan i radoznao. posle nek se žali što ga Sizif uzaludno kotrlja gore, iz bede. ha!

Anonymous said...

to sto ti radis je jedan veoma sofisticirani naucni metod koji se zove metod pokusaja i promasaja i koriste ga mnogi :)

Anonymous said...

hahahahahahahah
genije!

Anonymous said...

Ominotagovic: Naravno, naravno... da je Sizifov posao vecno uzaludan. Apsurd je zasnovan upravo tu. Kami je postavio tezu da je zivot nas (sa sve crtanjem i povlacenjem linija) isto tako uzaludan kao Sizifov... Ocekivao sam, mozda, repliku na moj predlog sta je razresenje toga... Samo ti udaraj replike;)

wtf: knjiga je onako, usput... A inace ima je i u dzepnom izdanju. Mislim: nemoj da se zalis - ako ja mogu dovde da teglim...

Iskra: Tantal je na trenutak prestao da oseca (inace vecnu) zedj i glad, vrana je zastala da kljuca jetru Prometeju, a Sizif je prestao da gura kamen upravo onda kad je Orfej u potrazi za Euridikom, na ulasku u Had, poceo da svira na liri (ili harfi)da bi zacarao Kerbera i Persefonu (on je inace jedini ziv covek koji je u podzemni svet otisao i iz njega se ziv vratio...) Ja sam to shvatio da je smrt i vecnost ustuknula pred umetnoscu i ljubavi. Ali, mozda je to samo zbog toga sto sam ja, izgleda, poslednji romanticar ovde...

wtf? said...

znas kako kod mene stoje stvari: svaki put mislim da cu uskoro kuci, pa zelim da vucem sto manje stvari :)
ne mogu vise da teglim.

Anonymous said...

Vidim, moraću za početak da promenim prezime, u Ominotagović naravno! ha! Koliko se ja sećam Kami je postavio mnoga veoma interesantna pitanja, kad je reč o čovekovom žiznj. Isto tako i mnoga pitanja vezana za ljudsku prirodu, ali to je uradio i Dostojevski, a i Turgenjev, i mislim da bi bilo potpuno sramno da nastavim da nabrajam. Evo ja čekam da ti pročitaš onu "Crni Los priča" pa da ti kažem šta ima još zanimljivo na tu temu.
Apsurdi su nekako nerazdvojivi od čoveka, po nekom mom mišljenju. A rešenje, pa znaš kako, lako je reći ljubav, ali znaš li koliko je to danas samo imenica, apstraktna pritom, a koliko nije više emocija, i nešto uzvišeno?!
A rešenje za strančev problem je prosto rad, rad i samo rad, mislim, ona je ipak u Rusiji, nema boljeg mesta da se oproba red rad i disciplina.
jaooo što je lepooo :)

Anonymous said...

http://markonzo.edu geological http://riderx.info/members/aricept-5mg-aricept-generic.aspx http://www.ecometro.com/Community/members/ceftin-oral-tablet.aspx warrentempe samiti http://blog.bakililar.az/valtrex/