2007/08/12

Kolomenskoye


Pošto i subotom radim do 6, a cela nedelja je bila prilično naporna, nisam imala snage da idem nigde daleko, reko da svratim u "komšiluk". Kolomenskoye. Kada kažem komšiluk mislim na presedanja metroom dva ili tri puta, onda jbg pogrešna stanica, pa izlazak iz metroa na pogrešnoj strani, pa svo to putešestvije trajalo oko 45 minuta. Šta sve vidite kada prođete kapiju : ljudi šetkaju, mladi, stari, zaljubljeni, mame sa decom, šetaju i piju usput pivo iz flaše, neki igraju badminton, neki sede i puše, ćute, neki čitaju knjige, leže na travi, piknikuju...

Kolomenskoye je carsko imanje koje je sačuvalo svoju originalnu formu i nalazi se na desnoj obali reke Moskva. Istorija ovog imanja-kompleksa počinje u 6 veku pre nove ere. Selo je bilo svedok trijumfalnog povratka vojske Dmitrija Donskog posle pobede nad Tarima 1380. Vojska Petra Velikog se takođe zaustavila ovde posle pobede kod Poltave 1709. Kolomenskoye je služilo godinama kao strateško utvrđenje braneći puteve ka Moskvi.
Legenda kaže da su osnivači Kolomenskoya izbeglice iz Kolomna koje su pobegle pred najezdom Tatara u 13. veku. Kasnije imanje postaje rezidencija ruskih princeza i careva, uključujući i Ivana Groznog i Petra Velikog.
Najstariji arhitektonski spomenik imanja je crkva Vaznesenja sagrađena 1532. godine. Crkvu je sagradio Princ Vassily III u čast rođenja sina, budućeg Cara Ivana Groznog.
Sa svojih 60.96 m visine bila je jedna od najvišljih građevina u Rusiji u 16. veku i jedna od prvih crkava građena ruskim arhitektonskim stilom (osnova-grčki krst, visoki zidovi i oštri šatorski krovovi i gomila kupola, liče na luk u preseku). 1994. godine crkva je pod UNESKOvom zaštitom.
1640. godine prvi car Romanov dinastije, Mikhail Fyodorovich, gradi luksuznu drvenu palatu na imanju. Izgrađena je za godinu dana bez testera i eksera, i imala je 250 soba i 3000 prozora. 30 godina kasnije pokrivena galerija spajala je palatu i novosagrađenu crkvu Kazanjske Bogomatere. Palata je bila poznata kao "osmo svetsko čudo". 1768 godine Katarina Velika ruši ovu drvenu palatu i gradi novu blizu crkve Vaznesenja, kasnije su je napoleonski osvajači srušili. Kamena kapija palate sagrađena 1673. godine prezivela je do današnjeg dana, kroz nju prolazite kada se penjete sa reke.
Na teritoriji ovog parka/imanja se nalaze razni spomenici drvenoj arhitekturi, koji su se nalazili po celoj teritoriji Rusije: toranj u kome su čuvani yatvorenici iz sredine 17og veka, mala kuća Petra Velikog koju je lično on napravio, deo zida tvrđave sa osmatračnicom i kapijom napravljenom od drveta bez eksera.




Jedna žena u tišini sedi u dvorištu crkve, sa knjigom u ruci. Mislim da se moli. Odlazim da ne smetam.

6 comments:

Anonymous said...

To meni nedostaje u Beogradu, nesto tako zanimljivo, a blizu.

Anonymous said...

razumem te potpuno. no, beograd i ono sto ima zanimljivo ne vodi racuna o tome u smislu da od toga napravi i turisticku atrakciju i mesto na kojem bi i sami beogradjani uzivali. dok god se budu slobodne povrsine izgradjivale umesto da se samo odrzvaju ili ucine jos zanimljivijim...

Anonymous said...

ja oću kod tebe!!!!

Anonymous said...

samo dodji, ja te cekam :)

Anonymous said...

Divne su ti fotke sad sam gledala malo, a bogami imas i sta da fotografises. Ja da prospartam Torontom uzduz i popreko ne bih deset takvih imala.

Anonymous said...

hvala sasha :)
mislim da se uvek nadje nesto za slikanje, svuda pa cak u u Torontu