2007/10/29

Queen for A day


Razmišljali smo gde bi smo mogli da odemo, drugog dana našeg boravka u Piteru. Da li da švrljamo po gradu, ili da idemo na jedno od carskih imanja koje se nalaze u blizini Pitera. Od Petergofa smo odustali. Treba ga videti kada su upaljene fontane, definitivno, koje su btw ugasili na dan našeg dolaska. Petrova palata, ruski Versaj, sa stotinak fontana i zlatnim statuama koje ga okružuju, bez te igre vode, odsjajima zlatnih skulptura na vodi... C! Odlučili smo se za Puškin (Carsko Selo). Dan je bio prelep, hladnjikav, sunčan, pravi jesenji bez kiše. Metroom do Moskovske stanice, pa onda maršutkom do Puškina. Mahnula sam Lenjinu, zatvorila oči, i dok me je sunce grejalo po licu prepustila se 20 minutnoj vožnji do Puškina. Katerinina palata i okolni parkovi, izgradile su Carica Elizabeta i Katerina Velika, i zato je Puškin jedno vreme bio poznat kao „selo careva“ (Carsko Selo). Više od 100 arhitektonskih objekata na preko 300 hektara Katerininog i Aleksandrovog parka: palate, paviljoni, spomenici i mostovi. Ljudi moji raj na zemlji. Uh! sada kada se setim te lepote! Spokojna tišina, zlatno-žuto-crveno lišće – svuda, šuška pod nogama,... drveće, patke, golubovi (koji su utripovali da su patke), voda, mostići, bele klupe od kovanog gvožđa, čamci koji plove po jezeru, piramida (ne znam odkuda ona ovde), raskošna Velika palata, Mermerni most, Aleksandrova palata....da ne nabrajam dalje. Shvatili ste. Šetali smo dok nas noge nisu zabolele, pa smo onda ipak šetali još malo više dok nas sivi oblaci i hladnoća nisu oterali u jedan lep restorančić, koji se sada nalazi u nekadašnjoj zgradi Admiraliteta. Posle čaše crnog vina, lososa u belom vinu, sa nekim jos interesantnim sosom i restovanim krompirićima, zaboravila sam na bezobrazno visoku cenu karate, na promrznule ruke i bol u nogama. Kada smo izašli iz restorana crni oblaci su se nadvili nad Carsko Selo i tiha kiša je počela da rominja. Prošetali smo se još malo, jedva uhvatili slobodnu maršutku i zaputili ka Piteru. Imali smo još Imali smo još 4 sata do povratka u Moskvu.

Carskoe Selo - slike

29 comments:

La said...

Divno & krasno!

Anonymous said...

ha! citas Puskina u strazarskoj kabini hahaha :P Ok, nemoj ti sad da mislis da ja nisam primetila sav taj krasniji opis koji si dala, JESAM i zahvaljujem se na istom (preskacem onaj deo grrrr ti si sve to videla ja nisam kmeeee njaar)! ja znam sta ce piramida tamo, al ne mogu sad da ti kazem, to kad budemo zivele zajedno :P ali najbolji deo, UBEDILJIVO najbolji deo: GOLUBOVI KOJI TRIPUJU DA SU PATKE!!! LOL LOL LOL E kad nisam crkla od smeha! :) nego ona crvena zgradica, sto ima prozore triput vece od vas hahaha reci ti meni kom to bre stilu pripada?

Anonymous said...

Ja mislim da tamo gde god da šetaš, to se dešava do stadijuma dok noge ne otpadnu :))
Nije to Dunavski park!!! :)
Odlične slike druže moj!

Anonymous said...

Divno, divno. Baš kao iz neke ruske bajke.

Anonymous said...

la - blagodarim :)

O! - naravno Puskina :) ako mislis na zgrade od crvene cigle, onda bih rekla da imaju elemente i gotike i ranog klasicizma. golubovi su ludaci potpuni :)

druze moj drhtale su mi noge, drrrrhtale. znas onaj nervozni ali ipak lep osecaj kada posle duge setnje sednes i kada misici pocinju da se opustaju? e tako je bilo :)

kujna - majke mi bajka ;)

Anonymous said...

e na nju sam mislila :) sto jel ima jos neka crvena ;)

Anonymous said...

super su ti fotke ;)
sto ja volim to suskanje lisca pod nogama. to je uporedivo jedino sa onim osecajem kada ti voda odnosi pesak ispod nogu ;)

Anonymous said...

auuu sto me pogodi sa tim peskom i vodom... ah! :) u pravu si bslp :)
hm... znas sta nije lose, mada nije ni priblizno...onaj zvuk suvog snega pod nogama. kada onako krcka ;)

Anonymous said...

e, i to skripanje snega volem :)

Anonymous said...

ovaj anonymous sam ja ;)

Anonymous said...

jao tisina bre o snegu!!! ovde nema snega buhuuuu kmeee :( a i boli me glava! :(

Anonymous said...

bslp A.K.A anonymous - skripanje! prava rec :)

Anonymous said...

nema snega ni kod mene, falim te boze ! ne buubuuuu cmiii, nego hvala bogu.
migrena?

Anonymous said...

Kakve slike, da gledas i da patis. Tvoj blog bi trebalo izdati kao kratako uputstvo za sve one koji ce, nekim ludim slucajem, doci u tvoje krajeve, da im se nadje, pri ruci...

Anonymous said...

ne znas sta je migrena???
p.s. bolje slusaj Luhanor i pravi print verziju vodica v1.0 :P
p.p.s HOCU SNEG!

wtf? said...

luhanor plizzz, aj em blashing :)

O! ne znam sta je migrena. sreca moja :) a sto se tice snega...e tu ne mogu nista da sredim ;)

Anonymous said...

E, stvarno jeste da gledaš i patiš!
Fala tebi što mogu makar ovako da uživam...

Anonymous said...

'Bem ti lososa u belom vinu! 'De me nadje ovako gladnu? :D

Anonymous said...

gde ga i ja pomenuh, voda mi curi na usta danima :) a bio je dobar! njam :)

Anonymous said...

slike su zaista vanvremenske i bajkovite. bilo je davno i bilo je leto kada sam ih gledao uživo. jesen im daje sasvim drugu boju i emociju. teško ću se danas odlepiti od monitora :)

Anonymous said...

samo da ti velim da te volim!

Anonymous said...

Heh, jesi ti sigurna da ti dobro radi ovaj RSS, nije me Newzie obavestavao da ima novih postova od tebe?!
Al, ne mari bila mi uzivancija da citam i sve propustene postove ovako na gomili ;) Zaista lepe slike :)
Nego, kada god neko prica o Rusiji, ja uvek zamisljam bas ovakve bele klupe :) doduse zamisljam i ljude koji se klizaju u bundama po zaledjenom jezeru. Sada kada se ispostavilo da su klupe tako stvarne, reci mi a jel ima tamo tih zaljubljenih parova koji klizaju po zaledjenim jezerima? :D

wtf? said...

stepski tesko je tu lepotu uhvatiti aparatom koliko god da se trudis. jesen je stvarno lepa tu, i tom carskom imanju daje bas poseban shmek. tvoja je sreca sto si ih gledao bez obzira na godisnje doba, smatram da je Piter i njegova okolina 100 puta lepsa od Moskve :)

wtf? said...

et-ja tebi velim: do neba i kada probusis nebo!

wtf? said...

marice to je mozda i najlepsi deo zime za mene. to kada se sve zivo zaledi i kada od svakog jezerceta ili bare, cak i od igralista naprave kizaliste, i kada se svi bez obzira na godine klizu. hmmm...u bundama ih nisam vidjala, verovatno ih ima, ali zaljubljenih uvek ima :)
prosle godine se nisam kizala, ove godine to necu propustiti. sto znaci bice slika :)

Anonymous said...

aj pisi nesto, ili baci slike ili oces da ti ostavim u komentaru filmove??? ;)

Anonymous said...

U jedva cekam, te slike sa leda :D
Nego jel vi primate neke goste tamo kada sve zaledi, ili bar usvajate matoru decu? ;)

Anonymous said...

O! pisem kad pisem. a kada ce to biti ko zna :)

marice - samo izvolite. malo sam prebukirana oko novaka, ali posle nema frke :)))

Anonymous said...

ih al si mi sad lepo odbrusila. dobro, povlacimse u ilegalu... :(